Velikim koncertom u Gračanici "Venac" obeležio 55. rođendan

Detalj sa koncerta "Venca" u Gračanici
Izvor: Kosovo Online

Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova “Venac” je velikim koncertom u Gračanici obeležio značajan jubilej, 55 godina postojanja i rada.

Tradicionalno, na kraju kalendarske godine, Venac je i ovog puta organizovao veliki koncert za svoje obožavaoce. U velikoj sali Doma kulture u Gračanici tražilo se mesto više, a publika je gromoglasnim aplauzima ispratila svaku igru, pesmu i novu koreografiju sa repertoara koji je kao i koncert nazvan “Teško svuda svome bez svojega”.  

Konceptualno program “Venca” je igrom i pesmom ispričana priča o kolevci srpskog naroda, države i tradicije na ovim prostorima, putevima kojima je odavde odlazilo ali i kroz minule vekove vraćalo.

Igrači su publiku proveli krozu kosovska rodna polja ,srednjevekovne gradove, putevima seoba koje su srpski narod sa ovih prostora vodili do zapadnih krajeva Balkana i nazad do krova Stare Srbije, Šar planine.  

Posle predstavljanja novih koreografskih tačaka u Gračanici, članovi “Venca“ predstaviće repertoar i beogradskoj publici koncertom koji će do kraja godine biti održan u Narodnom pozorištu. Kako je poručeno iz jedne od najmarljivijih ustanova koja baštini bogatu tradiciju kosovskih Srba planirana su i gostovanja u inostrasntvu.  

Organizaciju velikog koncerta u Gračanici podržali su: Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Privremeni Organ grada Priština, Opština Gračanica i Narodno pozorište u Beogradu.