"Venac" u Hramu Svetog Nikole na Novom Brdu

Ansambl Venac
Izvor: © Kosovo Online

Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“ danas je u okviru priprema za predstojeći koncert u Beogradu posetio katedralni hram Svetog Nikole u Novom Brdu u kome izveo pesmu iz ovog kraja „Mori Kriva reko“.

Staro katedralno zdanje hrama Svetog Nikole obišli su igrači i pevači ansambla „Venac“ koji su napravili seriju fotografija na mestu gde su nekada stolovali novobrdski mitropoliti. 

 

Vokalno - instrumentalni koncert muške i ženske pevačke grupe „Venac“ biće održan 10. oktobra u Starom dvoru Skupštine grada Beograda, a biće naslovljen po izvornoj pesmi iz Velike Hoče - „U čije se zdravlje rujno vino pije“.

Pored muške i ženske pevačke grupe Ansmbla „Venac“, gosti koncerta biće i pevačka grupa iz Velike Hoče, narodni pojac Dragan Filić iz Novog Brda, učenički hor Bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije“ iz Prizrena, Ansambl Kolo, vokalna solistkinja etno muzike Biljana Krstić, studenti katedre za etno muzikologiju Fakulteta Muzičke umetnosti iz Beograda. 

Katedralni Hram Svetog Nikole nedaleko od novobrdske tvrđave našao se u žiži javnosti kada je ovog leta u njemu služena katolička misa. Kosovske vlasti su prethodno u saradnji sa nemačkom ambasadom u Prištini obavile delimičnu restauraciju crkve, posle čega se oglasila Eparhija raško – prizrenska i osudila čin prisvajanja srpske istorijske baštine i nasleđa.