Vukosavljević: Nastavlja se borba protiv članstva Kosova u Unesko

UNESKO
Izvor: dijalog.net

Ministar kulture i informisanja Vlade Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da će resorno ministarstvo nastaviti da se zalaže protiv učlanjenja Kosova u Unesko i da se ta organizacija aktivnije uključi u zaštitu srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu, prenosi TV Prva.

Vukosavljević je, gostujući na TV Prva, rekao da je za 22. oktobar zakazana sednica Skupštine Uneska u Parizu, na kojoj se očekuje da će Priština podneti zahtev za učlanjenje u tu organizaciju, a na kojoj Srbija treba da obnovi članstvo u Izvršnom odboru Uneska u naredne četiri godine.

On je najavio da će se u Parizu sastati sa direktorkom Uneska Odri Azulejom kojoj je nedavno poslao pismo u kojem ju je obavestio o situaciji na Novom Brdu.

“Dobio sam kurtoazan odgovor da će Unesko u skladu sa svojim nadležnostima voditi računa, ali to nije dovoljno i mi ćemo se sresti 22. oktobra u Parizu. Takođe, na marginama skupštine, imaću susrete i sa drugim funkcionerima Uneska”, rekao je ministar.

Vukosavljević je podsetio na to da je nedavno poslao pismo Vatikanu i generalnom sekretaru za pitanja kulture kardinalu Ðanfranku Ravasiju, u kojem ga je obavestio da je održana katolička misa na ruševinama srpske tvrđave Novo Brdo i srpske crkve na tom mestu.

“Napisao da katolički albanski kler tamo održava mise i da je to u simboličkom smislu pokušaj preuzimanja identiteta srpskog kulturnog nasleđa”, rekao je on.

Vukosavljević je ocenio da je papa Franja do sada pokazao “jak senzibilitet za osetljiva pitanja”, kao što je kanonizacija Stepinca, i da pokazuje iskorak u odnosu na prethodnu praksu Vatikana.

“Smatramo da Sveta stolica nema interes da se mise održavaju na mestima srpskih srednjovekovnih pravoslavnih bogomolja”, naveo je on.

On je istakao da još uvek nije dobio odgovor iz Vatikana po pitanju srpskog nasleđa na Kosovu, što je bila jedna od tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pape.