Zubin Potok: Održana „Pokrajinska smotra folklornog stvaralaštva dece Kosova i Metohije“

Zubin Potok - smotra folklora
Izvor: Kosovo Online

U organizaciji Doma kulture "Stari Kolašin" iz Zubinog Potoka danas je u ovoj opštini na severu Kosova održana „Pokrajinska smotra folklornog stvaralaštva dece Kosova i Metohije“ čiji su pokrovitelji bili Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zubin Potok.

Više od 400 dece danas se koregrafijama, sviranjem tradicionalnih instrumenata i pevanjem predstavio publici Ibarskog Kolašina, a nagrade koje su predviđene za najbolje osvojili su  KUD „Mokra Gora“ u takmičenju najboljih koreografija odnosno KUD „Zvečan“ koji je poneo nagradu za „Izvorno stvaralaštvo“.

Direktorica Doma Kulture „Stari Kolašin“ Andrijana Živanović rekla je da je ova smotra tradicionalna manifestacija i da su oni ponosni, jer se tokom trajanja manifestacije u Zubin Potok sliju najmlađi koji predstavljaju svoje krajeve iz kojih dolaze što je, po njenim rečima, jako bitno.

„Ako decu uspemo i obrazujemo u tom smislu da očuvaju identitet kroz igru i pesmu koja je u osnovi svake nacije onda nećemo brinuti za budućnost naše nacije, za budućnost sveta, jer u tradiciji su samo lepe stvari i samo ono što je vrednost koju moramo da negujemo“, rekla je Živanović.

Ova tradicionalna smotra u kojoj se najmlađi takmiče imala je uvertiru u defileu ulicama Zubinog Potoka, a u revijalnom programu učestvovala su i kulturno-umetnička društva iz Srbije.

Jedna od učesnica ove smotre Anastasija Vučurević kaže da joj lepo pada svako druženje sa svojim vršnjacima, a da je folklor ono što zbližava ljude.

„Stvarno se radujemo svakoj manifestaciji i svakom sledećem koncertu jer su ovakvi događaji puni lepih uspomena, druženja i upoznavanja novih prijatelja“, rekla nam je Anastasija.

Martin Kragović nastupa u KUD „Kosovski Božur“ i  kaže da je svaki nastup pred publikom provera onoga što su radili na treninzima, a u Zubinom Potoku publici su se predstavili koreografijama „Igre iz Krive reke“ i „Igre iz Crne trave“.

„Ovo pre svega predstavlja druženje i proveru onoga što smo radili tokom prethodne godine. Ovo mnogo znači jer je nama jako bitno da se družimo sa decom sa celog Kosmeta jer očivanje veze među nama je jako bitno“, rekao je Martin.

Deca koja su se danas okupila u Ibarskom Kolašinu na najbolji način su danas pokazala kako se igrom, pesmom i starim narodnim instrumentima čuva tradicija jednog naroda, a želja svakog od njih je da se ova manifestacija nastavi i da još dugo traje.