Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaustavio Treći svetski rat

Boaz Toporovski
Izvor: Facebook

Globalna politička kriza i tenzije između Istoka i Zapada, koje se trenutno manifestuju u Ukrajini, stavljaju u prvi plan potrebu za jakim, razumnim i umerenim rukovodstvom koje zna kako da manevriše između različitih interesa, čime se sprečavaju ratovi i doprinosi međunarodnoj stabilnosti.

Bežeći od međunarodne pažnje, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije od 2014. godine, angažovao se u složenim naporima da održi stabilnost na Balkanu. Podsećajući da je u Srbiji izbio Prvi svetski rat, Vučić radi na sprečavanju još jednog. Pored toga, na granici između Srbije i Kosova postoji stalna napetost zbog provokacija Kosova protiv srpske manjine na njenoj spornoj teritoriji.

Zamislite sledeći scenario: Dečak je upucan i ranjen na Kosovu nakon što je nosio badnjak. Dečak je kasnije preminuo od zadobijenih povreda u bolnici.

Srbija mora da odgovori i odlučuje da pošalje vojne snage na granicu. Kao odgovor, NATO šalje trupe. Vojnik NATO poginuo od slučajnog metka ispaljenog tokom trvenja između vojski. NATO mora da reaguje, a onda Rusija interveniše. Dok su oči sveta uprte u Ukrajinu i Kosovo, Kina napada Tajvan. Počinje Treći svetski rat. Da li vam to zvuči izmišljeno?

Ovo uopšte nije izmišljen scenario. Pre samo nekoliko dana, na Badnje veče pravoslavne crkve, pripadnik snaga bezbednosti na Kosovu je bez ikakvog razloga upucao dvojicu Srba, od kojih je jedan imao 11 godina.

U Srbiji raste pritisak javnosti da se zauzme oštar stav protiv beskrajnih kosovskih provokacija, koje su počele maltretiranjem sveštenstva, a sada dovode do direktnog nanošenja štete ljudskim životima. Siguran sam da Kosovo ima svoja objašnjenja, ali kako može da opravda kontinuirano maltretiranje srpske manjine?

Srbija je na strateškoj lokaciji u istočnoj Evropi, kao most između istoka i zapada. UN nisu priznale deklaraciju o nezavisnosti Kosova, koju EU podržava.

Rusija, vodeći igrač u istočnoj Evropi, podržava teritorijalni integritet Srbije i protivi se priznavanju Kosova kao nezavisne države.

Svaka greška u vezi sa Kosovom može dovesti do sukoba između Zapada i Istoka, Rusije i NATO, Kine i SAD.

Suprotno slici koja se prikazuje u mejnstrim medijima, Srbija, za razliku od Kosova, ulaže značajne napore da spreči treći svetski rat.

U decembru je stotine Srba na Kosovu postavilo blokade na putevima koji vode ka Srbiji. Srpska vojska je bila u stanju pripravnosti. Suprotno navodima da će Srbija započeti rat, Vučić je otišao na granicu da reši spor i postigne sporazum koji je sprečio eskalaciju. Oslanjao se i na pomoć američke administracije, koja je razumela težinu potencijalne krize. Vučić je pokazao šta je liderstvo.

Kako Aleksandar Vučić donosi stabilnost Balkanu?

Vučić, koji je svoju političku karijeru započeo u zemlji razorenoj građanskim ratom, učio je na strašnim greškama Balkana 1990-ih i radi na uspostavljanju stabilnosti u regionu Balkana. Rizikujući političku nepopularnost, pregovarao je sa Kosovom uz podršku tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Politički lider se meri njegovom sposobnošću da vodi ljude u pravom smeru, a ne njegovim naporima da im ugodi. Vučić je tako postupio jer je smatrao da je to ispravno za budućnost i Srbije i regiona. Da bismo sprečili nastavak međunarodnog haosa, potrebni su nam uravnoteženi i iskusni lideri koji znaju kako da se kreću između različitih interesa i izbegavaju eskalaciju.

Piše: Boaz Toporovski, član Kneseta, predsednik frakcije Ješ Atid i koordinator opozicije