Akcija “Crveno-bela krv” u Zdravstvenom centru u Severnoj Mitrovici

Akcija dobrovoljnog davanja krvi Crveno-bela krv
Izvor: Kosovo Online

Pod nazivom “Crveno-bela krv” u organizaciji navijača Crvene zvezde danas se u Zdravstvenom centru u Severnoj Mitrovici na odeljenju Transfuzije održava akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Prema rečima navijača Crvene zvezde Dejana Biševca ovo je samo jedna u nizu akcija koja se sprovodi u cilju pomoći Zdravstvenom centru u Severnoj Mitrovici.

"Ovo je 23. akcija po redu pod nazivom 'Crveno-bela krv' u organizaciji navijača Crvene zvezde. Akcija se odvija u više gradova u Republici Srbiji kao i u nekoliko gradova u Republici Srpskoj. Mi redovno uzimamo učešće u ovakvim akcijama, sva krv koja se danas prikupi ostaće našem Zdravstvenom centru za lečenje bolesnika kojima je ona potrebna. Svaka jedinica krvi život znači, a sa ponosom mogu da kažem da je do sada više od 20 ljudi dalo krv, a akcija je počela pre sat vremen“, rekao je Biševac.

Danas je po prvi put krv dao i Aleksa Kragović koji ističe da je humanost najvažniji poziv.

"Drago mi je što mogu nekom da pomognem. Ovih pet minuta nekom znače život. Navijač sam Crvene zvezde i kada sam video da je akcija dobrovoljnog davanja u našem gradu nisam razmišljao ni trenutka. Nadam se da je ovo tek početak pošto danas prvi put dajem krv“, kaže Kragović.

Dr Dragoje Kastratović ističe da Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici, zahvaljujući ovakvim akcijama, uspeva da održi rezerve na potrebnom nivou.

"Svakako da ove akcije mnogo pomažu našoj bolnici, krv je gotovo svakodnevno potrebna nekom od pacijenata i upravo su davaoci ti koji pomažu ljudima u najbitnijim borbama u njihovim životima. Apelujem na građane da dođu i daju krv kada god mogu, pod uslovom da su zdravi naravno, jer ne trebaju čekati samo akcije već svakodnevno mogu to učiniti na našem odeljenju“, zaključio je Kastratović.

Na odeljenju Transfuzije ističu da svaka jedinica krvi mnogo znači jer se nikada ne zna kome će i kada zatrebati baš ta krvna grupa.

Ipak, ističu da su negativne krvne grupe uvek deficitarnije, ali ponavljaju da je svaka kap krvi ona koja može nekome spasiti život.