Otpočelo uređenje korita reke Gračanke, čije izlivanje godinama muči građane

Čišćenje rečnog korita
Izvor: Kosovo Online

Opština Gračanica je danas započela čišćenje korita reke Gračanke u dužini od 175 metara, od novog obdaništa "Đurđevak" do hotela "Gračanica".

Kako je za Kosovo onlajn rekao zamenik predsednika opštine Gračanica Milan Joksimović, nakon čišćenja sledi betonitanje pojedinih delova, što će, po njegovim rečima rešiti problem ponovnog izlavanje reke i plavljenja domaćinstava koja se nalaze uz obalu.

"Čišćenje rečnog korita i betoniranje je veoma važno za meštane Gračanice koji žive u ovom delu, jer se reka često se izliva, ugrožena su domaćnistva, i ovim ćemo za neki duži period rešiti problem", poručio je Joksimović.

Joksimović dodao je da je vrednost projekta 177.000 evra, i da će radovi ukoliko vremenske prilike dozvole, biti završeni za 60 radnih dana.

Direktor Odeljenja javnih službi Opštine Gračanica Vladica Trajković istakao je da su za sledeću godinu predviđena veća sredstva za čišćenje reka.

"Opština Gračanica finansira betoniranje korita kako bi smo sprečili dalje izlivenje reke i izrastanje ševara. Kako ne bi zapraljali celu Gračanicu otpadom iz reke, odlažemo ga na privremenoj deponiji kod mosta na opštinskoj parceli. Takođe, za sledeću godini predvideli  smo i veće sredstva za čićenje reka, počećemo i sa čišćenjem reke Sitnice, jer nam ona pravi dosat problema, krenućemo po planu od granice sa Kosovim Poljem do Batusa i Radeva", kazao je Trajković.

Meštanin Gračanice Stojan Gigić izrazio je zadovoljstvo što će rečno korito pred njegovog domaćinstva biti očišćeneno, jer će na taj način biti sprečeno ponovno izlivanje reke u njegovo dvorište.

 "U Gračanicu sam se doselio pre 10 godina iz Gornje Brnjice. Ovo čišćenje reke značajno je za svakog stanovnika opštine Gračanica, koji živi pore reke, pa i za mene. Pre par godina tokom poplava, reka se izlila i pričinila je manju materijalnu štetu", kazao je Gigić.