Štrpce: Mališani vrtića "Šarsko lane" u poseti Vatrogasnoj jedinici

Vrtić Šarsko lane u poseti Vatrogasnoj jedinici
Izvor: Kosovo Online

Mališani vrtića "Šarsko lane" u Štrpcu posetili su danas Vatrogasnu jedinicu opštine i upoznali se sa profesijom vatrogasca.

Decu srednje i starije vaspitne grupe dočekali su vatrogasci koji su ih upoznali sa poslom koji obavljaju, pokazali im opremu, ali ih i uputili u to kako treba da se ponašaju kada se eventualno nađu u dodiru sa vatrom i požarom.

Vartogasac Novak Staletović kazao je da se nada da će neko od dece koja su im došla u posetu kad poraste izabrati baš tu profesiju.

"Bila nam je čast i zadovoljstvo što su bili naši gosti. Pokazali smo im deo opreme kojom raspolažemo, približili smo im našu profesiju i nadam se da će neko od njih postati vatrogasac. Pustili smo im vodu i penu koja je svakom detetu najinteresantnija", kazao je Novak.

Zvuk vatrogasne sirene i pena za gašenje požara izazvali su najveće oduševljenje kod mališana.

"Videli smo kako se gasi požar i tamo su ga gasili vodom iz creva", rekao je Mijat, dok je Kalina ispričala da je saznala da i žene mogu da budu vatrogasci.

"I ja želim kad porastem da postanem vatrogasac", dodala je Kalina.

Poseta Vatrogasnoj jedinici sprovodi se u okviru usmerenih aktivnosti na temu "Kad porastem biću".

Vaspitačica Tatjana Tomić ističe da je cilj da se mališani upoznaju sa različitim profesijama.

"Danas smo se opredelili za zanimanje vatrogasac. Decu u vrtiću smo već uputili u ovo zanimanje, ali smo u saradnji sa Vatrogasnom jedinicom došli ovde da oni decu malo bolje upute u to šta rade i oni su im to pokazali. Zahvalila bih u ime ustanove i svoje lično ime Vatrogasnoj stanici. Naši mališani su odavde izašli sa velikim osmesima, što za nas predstavlja pravo zadovoljstvo", kazala je Tomić.

Deca su u okviru svojih aktivnosti već obišla biblioteku Osnovne škole "Staja Marković" u Štrpcu, upoznali se sa poslom stolara i automehaničara, a ovih dana je planirana i poseta policijskoj stanici u Štrpcu.