U Kosovskoj Mitrovici obeležen Dan opštine i 78. godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Dan opštine
Izvor: Kosovo Online

Danas je u Kosovskoj Mitrovici svečanom manifestacijom obeleženo 78. godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, kao i Dan opštine.

Tim povodom na spomen-obeležje palim borcima i rudarima na Partizanskom brdu položeno je cveće, a u Gradskom muzeju otvorena je i izložba fotografija iz perioda okupacije grada tokom Drugog svetskog rata.

Nakon polaganja venca Svečanom akademijom uz himnu Bože pravde crkvenog hora "Branislav Nušić" u Mitrovačkom dvoru obeležen je Dan Opštine, kao i 40 godina rada Radija Kosovska Mitrovica.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da je danas "najskuplja, najtraženija i najmilija reč u ovom gradu i uopšte srpskom narodnu na Kosovu - reč sloboda".

"Mi kao slobodarski narod težimo ka miru, težimo ka slobodarskim pravim vrednostima, a glavna i osnovna jeste da rata više nikada ne bude. Kosovska Mitrovica je grad otvoren sa ljudima koji su pravim domaćini, koji u njemu žive i koji žele svakog da ugoste, grad za koji treba da se živi, za koji treba da se bori i da se čuva i mi to naravno znamo i tako ćemo nastaviti da se borimo da ga čuvamo. Sigurnosti za narod ovde hoće i mora da bude, zahvaljujući odgovornoj politici koju vodi naša država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić", rekao je Spirić.

Spirić je dodao da Srbi samo jedinstvom mogu da opstanu na ovim prostorima

"Naša težnja u ovim danima neizvesnoti je da doprinesemo miru. Zahvaljujuć projektima Kancelarije za KiM naš opstanak na ovim prostorima će biti još jači i čvršći", rekao je Spirić.

Na svečanoj akademiji podeljene su povelje i zahvalnice ustanovama, pojedincima i penzionerima kao i odlikovanje Kancelariji za KiM. Pomoćnica direktora Kancelarije Dušica Nikolić je zahvalila opštini Kosovska Mitrovica i čestitala Dan opštine.

Takođe, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica dodelio je novčane nagrade majkama sa četvoro i više dece za 2022. godinu.