Brnabić iz Tirane: Otvoreni Balkan nastavlja da postoji

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas posle sastanka u Tirani da Otvoreni Balkan nastavlja da postoji, kao i da se nastavlja sa inicijativama u okviru njega.

"Ono što želim da kažem jeste da Otvoreni Balkan nastavlja da postoji i da nastavljamo sa našim inicijativama. Pre samo tri dana smo otvorili zajedničku izložbu Otvorenog Balkana u srpskom kulturnom centru u Parizu, tako da nastavljamo sa tim inicijativama", poručila je srpska premijerka iz Tirane.

Dodala je da upravo završava svoju posetu glavnom gradu Albanije i da je sa kolegama iz regiona razgovarala o dve važne teme tokom sastanka. 

"Upravo završavam svoju posetu Tirani na poziv premijera  Albanije Edija Rame. Da zaključim imali smo realno dve teme - jedna tema je Otvoreni Balkan, ali i samit Berlinskog procesa, čiji domaćin će biti Albanija u oktobru ove godine. U ovom trenutku Albanija je potpuno fokusirana na samit Berlinskog procesa i na to šta dodatno možemo da uradimo nakon poslednjeg samita koji je bio u Berlinu. Takođe smo razgovarali i o Otvorenom Balkanu, o inicijativama koje imamo u okviru njega, a koje su prilično komplementarne sa samitom Berlinskog procesa", objasnila je premijerka.

Kako je kazala tokom radnog ručka kome su prisutvovali i premijeri Crne Gore Dritan Abazović i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji razgovarano je o razvojnom planu za Zapadni Balkan, koji je najavila  predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Globsek samitu u maju, kao i o prvim nacrtima i projektima koje zemlje Zapadnog Balkana treba da pripreme.
 
"Nadam se da je to nešto  što će zaživeti do kraja ove godine, tako da već od sledeće, 2024. godine pokušamo da od strane partnera iz EU  privučemo nešto više sredstava za ekonomski rast i razvoj Srbije, a onda i Zpadnog Balkana i da to bude novi pokretački mehanizam za evropske integracije i približavanje Zapadnog Balkana i EU", istakla je Brnabić.