Čadež: Zajedničko tržište rada Otvorenog Balkana odgovor na potrebe privreda regiona

Marko Čadež
Izvor: RTV

Današnje potpisivanje tehničkih protokola koji će omogućiti  uspostavljanje i početak funkcionisanja zajedničkog tržišta rada Otvorenog Balkana veliki je dan za građane i poslovnu zajednicu i najbolji odgovor na potrebe privrede regiona, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Uspostavljanje zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koje startuje 1. marta, prema rečima Čadeža, doneće višestruke koristi građanima, privredi i ekonomiji regiona u celini.

"Građani će bez posebnih procedura moći da se zapošljavaju u druge dve države pod istim uslovima kao i državljani tih zemalja, a kompanije, lokalne i strane, koje posluju u zemljama Otvorenog Balkana biće u prilici da nedostajuće kadrove pronađu na susednom tržištu, bez papiroloških i institucionalnih barijera", objasnio je predsednik PKS.

Kako dodaje, mogućnost da se zaposle u zemljama okruženja smanjiće i potrebu i želje naših ljudi da odlaze van regiona.

"Verujem da će to ublažiti i ogroman problem odliva kadrova", dodaje Čadež.

U Skoplju su danas u okviru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola - Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokol o sprovođenju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržštu rada na Zapadnom Balkanu. 

Sporazume je u ime srpske strane potpisao držvni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije predstavnici nadležnih ministarstava.