Kovačevski: Elektronska naplata putarine potvrda da "Otvoreni Balkan" daje rezultate

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da je elektronska naplata putarine između Severne Makedonije i Srbije najbolja potvrda da inicijativa "Otvoreni Balkan" daje rezultate, prenosi RTV.

"Ako pogledamo istraživanje, inicijativa "Otvoreni Balkan" ima ogromnu podršku, i dala je rezultate za samo tri meseca. Srpski i makedonski inženjeri su napravili rešenje za jedinstvenu elektronsku naplatu putarine", rekao je Kovačevski tokom obilaska prodajnog mesta "Open Balkan - elektronska naplata putarine", na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji u društvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i resornih ministara za saobraćaj, Gorana Vesića i Blagoja Bočvarskog.

On je istakao da kartica kupljena u Severnoj Makedoniji perfektno funkcioniše u Srbiji.

Kako je rekao, do sledećeg petka će i teretni saobraćaj moći da koristi elektronsku naplatu putarine.

"Trgovinska razmena između dve zemlje je povećana za više od 20 odsto, a broj turista koji dolaze iz Srbije je ove godine u poređenju sa prošlim godinama prilično veći", istakao je Kovačevski.

On je najavio da sledi uspostavljanje softverskog sistema za nesmetano kretanje radnika između Severne Makedonije i Srbije.

Kovačevski je dodao da će se u budućnosti raditi na povećanju trgovinske razmene sa Srbijom.

"Ministri rade na rešenju koje će nam omogućiti da imamo samo jednu kontrolu u saobraćaju između Srbije i Severne Makedonije. Inicijativa "Otvoreni Balkan" će povezati naše kompanije i srušiti barijere", zaključio je Kovačevski.