Ramadani: I Otvoreni Balkan tema predizborne kampanje, Taravari “gađa” Kurtijeve pristalice

Ismet Ramadani
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Evroatlantskog saveta Severne Makedonije Ismet Ramadani ocenio je da je otvaranje pitanja daljeg učešća ove zemlje u inicijativi Otvoreni Balkan namera opozicionog albanskog fronta u koaliciji "VLEN" da tokom predizborne kampanje tako privuku birače koji su naklonjeni stavovima kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

“Normalno je da, čim Berlinski proces profunkcioniše, Otvoreni Balkan ne može da mu bude pandan u smislu finansijske moći, projekata koji mogu doći iz EU... I to prihvataju građani, posebno albanski birači, posebno oni iz redova koalicije ‘VLEN’, jer znamo i stavove Aljbina Kurtija o Otvorenom Balkanu i mislim da je Taravari pogodio trenutak i cilj koji idu u njegovu korist”, kazao je Ramadani.

Kandidat za predsednika na izborima u Severnoj Makedoniji koalicije "VLEN" Arben Taravari izjavio je da će ukoliko pobedi odmah zatražili izlazak ove zemlje iz inicijative Otvoreni Balkan.

Ramadani kaže da se na ovaj način opozicioni albanski blok jasno suprostavlja svojim glavnim oponentima, partiji DUI.

“Postoji mišljenje da je DUI bio deo vlade kada se desio Otvoreni Balkan i da su ministri DUI takođe učestvovali na tim sastancima. Zato se stiče indirektan utisak da se DUI i dalje zalaže za inicijativu Otvoreni Balkan, mada mislim da se i oni polako povlači, s obzirom da je Edi Rama u svojoj izjavi rekao da je sada kada je Berlinski proces već u toku, prošlo vreme za inicijativu Otvoreni Balkan”, kaže Ramadani.

Ramadani kaže da niko na prostoru Zapadnog Balkana ne može da se protivi otvaranju granica, posebno ukoliko nije protivno načelima EU i SAD, ali da za razliku od inicijative Otvoreni Balkan, Berlinski proces nudi koncept za sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo.

“Čak bih rekao da je ovde najbolnija tačka Kosovo, s tim što je Kosovo ravnopravan učesnik u Berlinskom procesu i unutar zemljalja Zapadnog Balkana. Normalno je da ga Albanci bolje prihvataju”, naglasio je Ramadani.

Ramadani smatra da bez obzira što će najavljeni Plan rasta EU za Zapadni Balkan polako istisnuti u drugi plan, inicijativa Otvoreni Balkan treba da nastavi da postoji.

“Ne mora da se zove Otvoreni Balkan, ali treba da se nastavi ta komunikacija trgovine i lakšeg prelaska granica. Sve to ide u prilog pojednostavljivanju prelaska granice. Mislim da to treba prihvatiti. To više ne treba zvati Otvoreni Balkan, već otvorene granice između Zapadnog Balkana. Uostalom, bivši premijer Kovačevski je jednom dobro rekao da kada smo mi bili Jugoslavija nije bilo granica u svim ovim zemljama, a ovde smo čak bili ispred Evropske unije, jer EU još nije ušla u slobodne granice, a da je, ako se vrati, dovoljno da bude kompatibilan i komplementaran sa kriterijumima i standardima EU”, zaključuje Ramadani.