Fetahu: Inicijativa Otvoreni Balkan daje konkretne rezultate

Endri Fetahu
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Partije makedonaca u Albaniji Endri Fetahu ocenio je za Kosovo onlajn da inicijativa Otvoreni Balkan daje konkretne rezultate i da najave o mogućem napuštanju Severne Makedonije treba posmatrati isključivo kroz prizmu predizborne retorike.

“Ne verujem da bilo koja politička partija u Severnoj Makedoniji može da ima interes da bude protiv politike Evropske Unije i SAD. Kao što znamo, Otvoreni Balkan su podržala ova dva partnera i mislim da albanskim političarima u Severnoj Makedoniji ne ide dobro ako se suprotstavljaju politici ovih saveznika”, izjavio je Fetahu.

Komentarišući najavu predsedničkog kandidata albanske koalicije "VLEN" Arbena Taravarija da će po dolasku na vlast jedan od prvih poteza biti isključivanje Severne Makedonije iz inicijative Otvoreni Balkan, Fetahu kaže da je reč o političkoj retorici, a da politika jedne države ne zavisi od volje pojedinaca.

„Politika jedne države ne zavisi samo od volje ili želje pojedinca. To su državne politike koje zahtevaju dublju koordinaciju jer Otvoreni Balkan već godinama funkcioniše na osnovu nekoliko sporazuma između Albanije, Srbije i Severne Makedonije. To znači da kršenje ovih sporazuma ne dolazi bez troškova“.

Fetahu ne veruje da bi ovakva retorika albanskih političara mogla da ugrozi napredak Severne Makedonije, a posebno ne njen teritorijalni integritet.

“Tokom svih ovih godina, albanska zajednica u ovoj zemlji bila je faktor stabilnosti. Tamošnji Albanci su veoma svesni da su građani te zemlje i da su normalno posvećeni dobrobiti te zemlje. Naravno, postoje trenuci kada će se zbog predizbornih kampanja, da bi se dobio koji glas više, davati populističke izjave. Normalno, sve stranke daju populističke izjave uoči izbora, ali je do sada vrlo malo njih te izjave praktično sprovelo u delo”, objašnjava Fetahu.

On kaže da je makedonska zajednica u Albaniji od početka bila za Otvoreni Balkan zato što je u njoj prepoznala šansu da lakše rade, studiraju ili posluju sa ostalim članicama inicijative.

„Mi, kao makedonska manjina u ovoj zemlji, podržali smo vladinu politiku za Otvoreni Balkan jer je bila u korist pripadnika naše manjine koji rade, studiraju ili posluju sa ove dve zemlje, Severnom Makedonijom i Srbijom. Dobrodošla je inicijativa. Ove inicijative približavaju balkanske zemlje, a ako imamo za cilj da uđemo u Evropu, to je prvi korak”, zaključio je Fetahu.