Sve veća podrška za "Otvoreni Balkan" - pregovori sa Grčkom o ulasku u jedinstven sistem naplate putarine

Otvoreni Balkan
Izvor: RTV

Približava se rok do kada bi građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije trebalo da dobiju jedinstven indentifikacioni broj koji će omogućiti da rade u zemlji u kojoj žele, dok su sa Grčkom pregovori u toku da, sa tri zemlje Otvorenog Balkana, uđe u jedinstveni sistem naplate putarine i ukidanja kvota za kamionski prevoz pregovara, piše RTS.

Analize pokazuju da godišnje 300.000 kamiona pređe granice tri zemlje članice Inicijative "Otvoreni Balkan".

Beskontrolni sistem u unutrašnjim granicama povećao bi BDP za jedan odsto. Ukoliko bi se taj sistem uspostavio na celom Zapadnom Balkanu, BDP bi porastao za 3,5 odsto.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je da jedan tag, ono što zovu ENP - elektronska naplata putarine, funkcioniše u tri države regiona.

"Gde god da odete, u Evropskoj uniji imate posebnu liniju za građane Unije. Mi želimo da imamo posebnu liniju za građane Severne Makedonije, Albanije i Srbije", ističe ministar

Regionalno ekonomsko povezivanje kroz Inicijativu "Otvoreni Balkan" gura i proces pridruživanja Evropskoj uniji.

O ulasku u jedinstveni sistem naplate putarine i ukidanju kvota za kamionski prevoz pregovara se i sa Grčkom, a od oktobra se ukida roming na podatke sa Evropskom unijom.

Nizu dobrih vesti treba dodati i plan predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o ubrzanju za Zapadni Balkan, čime se prekida lanac zamora od proširenja, a i zamora od reformi.

Izvršni direktor Saveta stranih investitora Aleksandar Ljubić naglasio je da je jako bitno usaglašavanje procedura, približavanje i prihvatanje međusobnih sertifikata, kako sa zemljama u regionu tako i sa zemljama Evropske unije.

Srpska strana je od početka uveravala da "Otvoreni Balkan" nije odustajanje od Berlinskog procesa, a nedavno su ratifikovana tri sporazuma.

Mihailo Gajić iz Libeka kazao je da u početku nije postojala nikakva podrška za Otvoreni Balkan, već da je samo postojala podrška za Berlinski proces.

"Onda videlo da između njih zaista nema velike razlike, barem u ciljevima kako doći do zajedničkih rešenja. Sada postoji sve veća podrška i za takvu regionalnu integraciju", ističe Gajić.

U regionu su kamen spoticanja politička pitanja. Nedavno je Srbija obavestila Komesara Evropske unije za proširenje i susedstvo o blokiranim procesima odlučivanja u CEFTA.

Manje prijatna je i tema članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog neadekvatnog regulisanja genetski modifikovane hrane.

U Ministarstvu trgovine obećavaju da će se taj problem rešiti strogom kontrolom uvoza i zaštitom domaće proizvodnje.