Spasovski: Inicijativa Otvoreni Balkan za stabilan region, mir, saradnju i ekonomski razvoj

Oliver Spasovski
Izvor: Facebook/ Oliver Spasovski

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski ukazao je na to da je previše konflikata i ratova sputovalo razvoj regiona, kao i da je pozitivan ishod u odnosima između Kosova i Srbije presudan za ceo region dodajući da se inicijativa Otvoreni Balkan koja je, kako kaže, plodno tlo za istorijska pomeranja napred, zalaže za stabilan region, mir, saradnju i ekonomski razvoj s ciljem da jednog trenutka Zapadni Balkan postane deo EU.

Spasovski u intervjuu za Politiku, odgovarajući na pitanje kako se "poljuljani mir" na Kosovu odražava na Severnu Makedoniju, navodi da je jasno da je bezbednost osnova za razvoj svake države, ali i regiona.

"Previše konflikata i ratova sputovalo je razvoj našeg regiona i naših država. Jasno je da je bezbednost osnova za razvoj jedne države, ali i regiona. Umorili smo se od toga da nas zovu 'bure baruta'. Pozitivan ishod u odnosima između Kosova i Srbije ima presudan uticaj u celom regionu. Dogovor o normalizaciji njihovog odnosa ocenjen je kao ogromno dostignuće s regionalnim doprinosom", naveo je Spasovski.

Dodaje da je krajnje vreme da postanemo primer bezbednog regiona, bez otvorenih pitanja, s dobrosusedskim odnosima i jačom regionalnom saradnjom.

"Na kraju dana, svi imamo jedan cilj - da budemo deo evropske porodice, da implementiramo evropske vrednosti i da omogućimo bolji životni standard", navodi.

Na pitanje o inicijativi "Otvoreni Balkan", Spasovski kaže da se ta inicijativa zalaže za stabilan region, mir, saradnju i ekonomski razvoj s ciljem da jednog trenutka Zapadni Balkan postane deo EU.

"Ta inicijativa je plodno tlo za istorijska pomeranja napred i omogućava da olakšamo slobodno kretanje ljudi, roba i usluga, da otvorimo nova tržišta, unapredimo dobrosusedske odnose, a napredak regiona je korak napred ka vrednostima EU", kaže.

Prema njegovim rečima, velike su pogodnosti omogućene lakšim protokom robe, a pripremaju se i softverska rešenja za kontrolu putnika elektronskim putem.

Sa Srbijom je Severna Makedonija potpisala Memorandum o razumevanju između vlada o merama poboljšanja kretanja ljudi i robe preko zajedničke državne granice, posebno Tabanovce - Preševo, smanjenje gužvi, naročito u toku turističke sezone, podseća i dodaje da je pre tri meseca potpisan i Protokol o načinu izvršavanja graničnih provera na zajedničkom graničnom prelazu Lojane - Miratovac.

Na pitanje koliko je zadovoljan saradnjom sa Srbijom, Spasovski kaže da saradnju sve zemlje karakterišu odlični dobrosusedski odnosi i zajednički cilj da Zapadni Balkan bude region trajnog mira, kompletno integrisan u EU.

"Mi više nemamo otvorenih pitanja, gradimo međusobno poverenje, sarađujemo kao najbliži susedi i pravi iskreni prijatelji. Odlična je i međusobna saradnja na nivou policija, preko razmene operativnih saznanja i zajedničkih aktivnosti, kao i suzbijanja prekograničnog kriminala", ispričao je.

Ukazuje da je prošli period obeležila intenzivna saradnja preko inicijative "Otvoreni Balkan", kao i preko Berlinskog procesa i dodaje da su dve zemlje i bilateralno prevazišle izazove ekonomsko - energetske krize.

Potpisali smo zajedničke ugovore u oblasti energetike i infrastrukture, kaže Spasovski i ocenjuje da se time otvaraju nove perspektive.

S ekonomskog aspekta, kako kaže, Srbija je četvrti trgovinski partner Severnoj Makedoniji.

"Naravno, sve to može da se unapredi da bismo imali još pozitivnije efekte za obe države", poručuje Spasovski.