Zabrčanec: Skoro sve partije u Severnoj Makedoniji podržavaju "Otvoreni Balkan"

Marjan Zabrčanec
Izvor: Sloboden pečat

Nacionalni koordinator za "Otvoreni Balkan" i regionalne inicijative u Severnoj Makedoniji Marjan Zabrčanec rekao je da je sve spremno za realizaciju ukidanja radnih dozvola između Severne Makedonije, Srbije i Albanije. Dodao je da su tri zemlje već softverski umrežene, to znači da će građanin biti prepoznat u sistemu zapošljavanja u bilo kojoj od tri zemlje.

On je apelovao na poslanike u Skoplju da što pre ratifikuju međunarodni sporazum, koji otklanja ova pitanja, jer je sve ostalo spremno.

"Ako imate IT kompaniju iz Skoplja i vaši zaposleni rade onlajn za Tiranu ili Beograd, neće biti potrebe za dobijanjem radnih dozvola, oni će moći da rade i postupaju po pravilima druge dve zemlje. Da primaju platu iz Srbije ili Albanije, pa čak i da budu penzioni i zdravstveno osigurani u Srbiji i u Albaniji“, objasnio je Zabrčanec.

On je rekao da već postoje informacije da neke od velikih kompanija kojima je potrebna radna snaga čekaju početak ovog projekta kako bi privukli radnike iz svih zemalja.

"Strah od odlaska građana iz zemlje nije opravdan, jer je ovo višesmerno. Ako neko ode da radi u Srbiju, drugi iz Srbije će doći da radi ovde“, rekao je Zabrčanec.

Osvrnuo se i na koristi u turizmu koje će zemlja imati od inicijative.

"Jedna od inicijativa Otvorenog Balkana je 'pakovanje' regiona kao regiona koji je atraktivan za turizam, za gastronomiju, region sa dobrom hranom i atraktivan za dobro vino", rekao je Zabrčanec.

Govoreći o značaju "Otvorenog Balkana", Zabrčanec je istakao da on pilotira naše članstvo u EU.

"Otvoreni Balkan je neka vrsta pilotiranja našeg članstva u EU. Ono što radimo sa otvorenim Balkanom – omogućavanje veće saradnje, slobodan protok trgovinskih proizvoda, povećanje izvoza kao rezultat zelenih pojaseva, to je EU. EU je stvorena na bazi ekonomske saradnje. Otvoreni Balkan ne može biti zamena za EU, ali je akcelerator naših evropskih integracija“, dodao je Zabrčanec.