87 odsto Albanaca smatra da Kosovo ne bi trebalo da vodi dijalog sa Srbijom bez američkog prisustva

Fatmir Šeholi - analitičar
Izvor: Kosovo Online

Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa, na čijem je čelu Fatmir Šeholi, sproveo je analizu uz pomoć Brisela, koja pokazuje da se pokretanje dijaloga između Srbije i Kosova odvija u veoma nepovoljnim okolnostima za Kosovo, prenosi Epoka e Re.

U istraživanju koje je urađeno od 20. juna do 25. jula ove godine, a uzorku od od 1.001 ispitanika Albanaca sa Kosova, došlo se do rezultata koji pokazuju da 87 odsto anketiranih smatra da Kosovo uopšte ne treba da vodi dijalog sa Srbijom bez američkog prisustva.

Ostatak od 13 odsto misli da bi dijalog trebalo da se nastavi u Briselu i sada ostaje da aktualna vlada nađe adekvatnu formulu za budućnost“, navodi se u analizi IAMO-a.

Oni podsećaju da na kosovskoj političkoj sceni nema ni političkog ni društvenog konsenzusa o dijalogu.

Kosovska opozicija (Samoopredeljenje i PDK) do sada nije pokazala znakove saradnje na ovu temu, a čak su i stranke na vlasti (ABK) skeptične u vezi s dijalogom. U tim okolnostima, kada tome dodamo i optužnicu za krivično gonjenje specijalizovanih veća u Hagu protiv kosovskog predsednika i predsedavajućeg PDK, vidimo da je Kosovo u nezavidnoj situaciji“, kaže se u analizi Instituta.

Oni dalje navode da se postavlja pitanje i u čije ima kosovski premijer Avdulah Hoti pregovara u Briselu, imajući u vidu da je deo vladajuće koalicije i Srpska lista.

Naše istraživanje pokazuje da premijer Hoti ne predstavlja mišljenje i političku odluku Srpske liste pa ni puku parlamentarnu većinu, već samo mišljenje najviše 50 poslanika kosovskog parlamenta, a u nekim slučajevima čak ni 40 poslanika. Ovaj vrlo delikatan trenutak navodi nas na zaključak da je ovoj vladi neminovno potreban jak politički partner iz opozicije. Demokratska partija Kosova je pokazala da kada je to nacionalni interes (rebalans budžeta) onda oni idu iznad svojih stranačkih interesa i rade u interesu naroda“, kaže se dalje u analizi.

Očekuju da bi Demokratski savez Kosovo, iz čijih redova je premijer, u obavezi da se jednom od dve opozicione stranke, a možda i obe, obavi konsultacije i otvoreno razgovara „o mogućnosti stvaranja širokog konsenzusa politička konfrontacija sa Srbijom“.

Hoti je premijer, ali nije lider stranke i zaista mu ne pripada da saziva sastanke ,političkog foruma‘ radi stvaranja političkog jedinstva. Bilo je više nego neophodno da ovu inicijativu preduzme predsednik Kosova, koji čak i u trenutnoj situaciji mora pokazati odlučnost u tim okolnostima da bi pokazao nacionalno jedinstvo , rečeno je u analizi Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

Dardan
02. Avgust 2020.
Pa normalno sta nas treba dialog sa serbiom evropu treba za kapituj da ide serbia na evropu to je sve mi treba da idemo pravu sa albaniu i hervatiu u balkana drugi su bezveze sta nam treba evropa nek se goni 🤑 Tamu su qipro rumuni spania slovakia derzave bezvez sta nam treba mi na kosovo imamo plate 400 euro i nase kuqe i u one zemle nemaju kuq a plate 1000 euro sta je nesto dobro za ti samo amerika nista nas evropa ne treba 400 evro mala plaqa profesori na kosovo imaju plate 1200 pllicia u komunijaciu 600 evro ovi plate su male i ne znam a serbski da kazhem dobro za to fak europ
Pera
03. Avgust 2020.
A ti bi mogao ponivo u školu. Dok ste bili direktno pod srpskom vlaššću, skoro da nije bilo nepismenih među vama. Čak ste znali i više jezika. Sada, od kako su vas Amerikanci uzeli pod patronat, ne znate ni prostoproširenu rečenicu da sastavite.