Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa: Skeptični da će se postići konačan dogovor u Briselu

Seholi
Izvor: Kosovo Online

Istraživanje Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa pokazuje da više od 45 odsto ispitanika smatra da se u Briselu neće okončati dijalog Beograda i Prištine, rekao je za Kosovo Onlajn direktor tog instituta Fatmir Šeholi.

Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa je u poslednjih mesec dana realizovao istrazivanje sa 501 upitanikom ( 60 odsto Albanaca, 30 odsto Srba i 10 odsto ostalih nealbanskih i nesrpskih zajednica) i pitanjem: "Da li smatrate da će u Briselu da se okonča dijalog između Kosova i Srbije?".

Odgovor je procenutalno bio sledeći: 45 odsto njih misle da se neće postići dogovor, 35 odsto misli da će se dogovor postići, ali da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, dok 20 odsto ispitanika misli da će se postići dogovor i da će Srbija biti primorana da prizna nezavisnost Kosova.

Kako kaže Šeholi, i mediji na Kosovu su skeptični da će se postići neki konačni sporazum.

“Ono što je važno jeste da se dijalog nastavlja. I ranije smo od delagacija Beograda i Prištine imali prilike da slušamo dijametralne stavove oko bilo kog razgovora koji su realizovani u Briselu”, kaže Šeholi.

Dodaje i da misli da će se dijalog intenzivirati ali, kako kaže, zasigurno nećemo imati neki konačan ishod, jer su stavovi obe strane mnogo daleko i bez aktivnog učešća Amerike, ne vidi mogućnost nekog pozitivnog ishoda.