Abazi: Čovek koji je ugasio Američko-albanski savet lobira za Kosovo u SAD

Haki Abazi.jpg
Izvor: Reporteri

Bivši član Samoopredeljenja, sada samostalni poslanik u kosovskom parlamentu Haki Abazi ističe da ugovori o lobiranju u SAD koje je sa dve firme sklopilo Ministarstvo spoljnih poslova na čijem čelu je Donika Gervala Švarc, a koje za to nisu registrovane u Americi, pokazuje da sadašnja vlast na Kosovu nema pojma šta radi.

Abazi u objavi na Fejsbuku ističe da je, prema dostupnim informacijama, predstavnik jedne kompanije koju je kosovska vlada angažovala za lobiranje u SAD, bio je u Albansko-američkom savetu koji je ugašen zbog lošeg upravljanja sredstvima, izgubivši status „namenskog finansiranja“ od strane američke vlade. Abazi dodaje da kao rezultat toga, Albansko-američki savet danas ne postoji.

"Zatim, taj predstavnik je bio najveći protivnik bilo kakve političke promene na Kosovu. Aktivno i čak vrlo neprofesionalno učestvovao je u dezinformisanju i manipulisanju informacijama protiv svih onih koji su imali stav i opredeljenje protiv korumpiranih i kriminalizovanih grupa, zbog čega je direktno konfrontiran. Uticaj onog koji je angažovan za lobiranje u SAD jednak je nuli, pre svega zbog njegove uloge u gašenju Albansko-američkog saveta. Nedostatak znanja i bahatost ministra spoljnih poslova nisu samo ozbiljno naškodili interesu Kosova, već su postali i izvor očaja i obeshrabrenja za diplomate i njihov rad u dotičnim zemljama", poručio je Abazi.

Radio slobodna Evropa objavila je da dve firme koje je Ministarstvo spoljnih poslova angažovalo za lobiranje u SAD - "Aferdita Rakipi Communications" i "Ambal" - nemaju nijedan ugovor o lobiranju ranije registrovan na osnovu Zakona o registraciji stranih agenata Ministarstva pravde SAD.

Na osnovu ugovora potpisanih 26. juna, koji važe godinu dana, Rakipiju i Mustafaju će Ministarstvo spoljnih poslova za svoje aktivnosti isplatiti 147.000 evra.

Predstavnik "Ambale" Avni Mustafaj bio je ključna ličnost u Američko-albanskom nacionalnom savetu.