Abazović: "Otvoreni Balkan" ispomoć da zajednički stvorimo bolju budućnost

Dritan Abazović
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Premijer Crne Gore Dritan Abazović poručio je na samitu “Otvoreni Balkan” u Ohridu da će svaka inicijativa i mehanizam koji može da dovede do bilo koje vrste napretka i pomirenja biti podržana od strane Vlade Crne Gore.

Inicijativu "Otvoreni Balkan", kako je rekao, doživljava kao ispomoć u tome da se zajednički stvori bolja budućnost, zasnovana na ekonomskom progresu, na biznisu, većoj mobilnosti građana, većoj mogućnosti da se ostvaruje saradnja na svim poljima.

"Prva stepenica da bismo gradili svoje odnose je da sednemo zajedno i da vodimo dijalog. Dijalog vodi povećanju našeg međusobnog poverenja. To vodi ka tome da se ne plašimo jedni drugih i da zajednički stupamo u akcije koje podrazumevaju stvaranje klime progresa u regiji. Bez obzira što nismo svi formalno članovi Otvorenog Balkana, danas sedimo nas petorica zajedno za stolom, možda će nas u budućnosti biti šestorica. Treba nas šestorica da sednemo zajedno i da se dogovaramo o onome šta su potrebe građana", rekao je Abazović.

On je naveo da će tada poruka Evropske unije biti drugačija nego što je sada i da će oni koji su sada skeptični i usporavaju da zemlje Zapadnog Balakna uhvate korak u integracionom procesu shvatiti "da su u grešci i da ovaj deo sveta pripada zajedničkoj velikoj evropskoj porodici". 

Kako je naveo, neophodno je da menjamo sebe, “jer niko neće završiti naš deo posla”.

"Niko ne voli da importuje probleme. Kad imate lidere Zapadnog Balkana koji idu u Brisel i pričaju jedni protiv drugih, u nemogućnosti da nađu i najjednostavnija rešenja za sebe, mi stvaramo sliku da smo sve dalje od EU”, naveo je on i založio se za "ribrendovanje" Zapadnog Balkana.

"Ako neko misli da u 21. veku, u 2022. godini, može sam da zadovolji sve potrebe, srećno mu bilo, ali mislim da je takva politika pogubna", poručio je Abazović.