Abdidžiku: Broj od 36 preminulih predstavlja nacionalnu tragediju

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Reporteri

Lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku kaže da je “zanemeo” od današnjih rezultata vezanih za pandemiju koronavirusa na Kosovu i da rekordan broj od 36 preminulih predstavlja “nacionalnu tragediju”.

Abdidžiku je na Fejsbuku napisao da su nedeljama unazad upozoravali aktuelnu vlast o eksponencijalnom rastu onih koji su pogođeni pandemijom, ali da nije bilo značajnog odgovora Vlade.

On je pozvao čelnike aktuelne vlade da preduzmu odgovornost, a kao pomoć je izneo osam preporuka zdravstvenih stručnjaka koje po njegovom mišljenju treba sprovesti odmah i bez odlaganja.

Kao prvu od navedenih preporuka, Abdidžiku navodi da vakcinalni punktovi moraju raditi svih sedam dana u nedelji, bez zatvaranja, kao i da treba otvoriti mobilne centre za vakcinaciju u svakoj opštini na celom Kosovu.

Prema njegovim rečima, treba izvršiti distribuciju vakcina građanima i pojednostaviti ceo proces vakcinacije.

“Treba pooštrite mere za nevakcinisane i uvesti olakšanja svima onima koji završe ovaj neophodni i vitalni proces. Takođe, neophodno je povećati broj zdravstvenog osoblja na Kosovu, ali i rasporediti sve inspektore na terenu, jer pravila postavljena na papiru bez nadzora ostaju samo reči”, navodi Abdidžiku.

On poziva kosovske čelnike da obezbede novčane naknade za zdravstvene radnike.

“Da se odmah dodeli dostojanstven budžet, a ne milostinja za zdravstveno osoblje koje je preopterećeno više od 18 meseci. Neophodno je povećati broj kreveta za hospitalizaciju naših građana, jer je Infektivna klinika iznad svakog normalnog kapaciteta”, poručuje Abdidžiku.

Predsednik DSK smatra da bi aktuelna vlada u ovom trenutku trebala da se bavi samo rešavanjem problema sa pandemijom koronavirusa i hitnim slučajevima.

“Pokažite vođstvo i spasite živote”, zaključio je Abdidžiku.