Abdidžiku: Dijalog sa Srbijom treba da se okonča međusobnim priznanjem u postojećim granicama

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Reporteri

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku zatražio je u Roterdamu u Holandiji podršku Kosovu na putu ka članstvu u Savetu Evrope. On je ovaj poziv uputio tokom obraćanja Kongresu evropske narodne partija (EPP), prenosi RTK2.

„Koristim ovu priliku da pozovem svakog člana EPP-a da podrži našu prijavu u Savet Evrope, ali i bilo koju drugu instituciju koja služi kao oltar slobode, demokratije i prosperiteta. Naše članstvo u Savetu Evrope je prirodno i takva bi trebalo da bude podrška državama koje podržavaju vrednosti ovog Saveta“, rekao je Abdidžiku, saopštila je kancelarija za informisanje DSK-a.

Lider DSK je pomenuo i dijalog između Kosova i Srbije, gde je rekao da bi ovaj proces trebalo da se završi međusobnim priznanjem u postojećim granicama, dok je u svom govoru napomenuo da vize za građane Kosova još uvek nisu liberalizovane.

„Republika Kosovo je već duže vreme angažovana u dijalogu sa Srbijom na rešavanju nerešenih pitanja između dve zemlje. Došlo je vreme da se okonča spor sa našim severnim susedom, koji nažalost i dalje negira realnost nezavisnog i suverenog Kosova. Dijalog koji vodi EU, uz snažnu podršku Sjedinjenih Država, treba da rezultira međusobnim priznanjem Kosova i Srbije u postojećim granicama“, dodao je on.