Ćuni, Haziri, Šalja i Abdižiku u trci za predsednika DSK

DSK
Izvor: Gazeta Express

Najozbiljniji kandidati da naslede Isu Mustafu na predsedničkoj funkciji DSK su Anton Ćuni, Ljutfi Haziri, Kujtim Šalja i Ljumir Abdižiku, prenosi Gazeta Ekspres.

U opširnom članku ovaj medij prenosi detaljne biografije kandidata za predsednika DSK.

Anton Ćuni je bio ministar odbrane u vladi koju su predvodili Samoopredeljenje i  DSK, kao i u prethodnoj  vladi Avdulaha Hotija. Rođen 9. juna 1967. u gradu Đakovicia, a  Vojnu akademiju završio je u Hrvatskoj, dok pored maternjeg jezika govori engleski, srpski i hrvatski. Po završetku studija u Hrvatskoj, prijavio se u Oslobodilačku vojsku Kosova, učestvujući i u bitci na Košarama. Posle oružanog sukoba Ćuni se pridružio Kosovskom zaštitnom korpusu , a kasnije i Kosovskim bezbednosnim snagama, nakon  transformacije 2008. godine. Napustio je vojsku da bi aktivno nastavio svoju političku karijeru u Demokratskom savezu Kosova, kandidujući se na izborima za mesto poslanika.
Prvi put se kandidovao na listi kandidata poslanika Demokratskog saveza Kosova i osvojio 11.851 glas. Tokom 2014. godine povećao je  podršku osvojivši 24.317 glasova. Treći mandat na vanrednim izborima 2017. godine, nakon raspada koalicije DSK i DPK osovojio je sa 28.623 glasa. Na izborima 6. oktobra 2019. godine novi rast podrške i osvajanje 31.731 glas.

Ljutfi Haziri  osnovnu školu i gimnaziju završio je u Gnjilanu, a studije na odeljenju za biologiju  fakulteta SHMS Univerziteta u Prištini. Od 1990. u struktirama je Ministarstva unutrašnjih poslova Republike i nosilac niza funkcija. U martu 1990. Haziri je izabran za predsednika odbora Foruma mladih Demokratskog saveza Kosova u Gnjilanu i bio je na ovoj funkciji do 1997. godine. Te godine je kao zamenika predsednika odbora DSK u izabranza člana Generalnog osbora DSK u Prištini. Obe funkcije Haziri je obavljao do 2000. godine. U novembru 1998. Haziri je uhapšen i zatvoren pod optužbom da je vodio strukture Oslobodilačke vojske Kosova  u Gnjilanu. U avgustu 1999. godine, nakon puštanja iz zatvora, izabran je za zamenika gradonačelnika Gnjilana, dok je u novembru 2000. godine izabran za gradonačelnika opštine, gde je ostao do decembra 2004. godine. U junu 2001. godine, Haziri je izabran za predsednika Asocijacije kosovskih opština. Na ovoj funkciji, takođe je izabran za šefa delegacije kosovskih opština na Kongresu lokalne i regionalne vlade u Strazburu. U decembru 2004. Haziri je izabran za prvog ministra za administraciju lokalne uprave u vladi Kosova. Tokom 2005. Haziri je bio član delagacije  u Bečkim pregovorima. Haziri je potpisnik Deklaracije o nezavisnosti 17. februara 2008. , a tokom 2010. godine ponovo je izabran za poslanika i predsednika parlamentarne Komisije za evropske integracije i Radne grupe za integraciju, a funkciju je obavljao do decembra 2013. godine, kada je ponovo izabran za gradonačelnika u Gnjilanu. Ovaj stav je ponovo potvrđen na lokalnim izborima u decembru 2017. godine. Trenutno je zamenik predsednika DSK u ostavci i predsednik odbora stranke u Gnjilanu.

Kujtim Šalja je lirski pesnik i profesor književnosti. Rođen je 28. februara 1974. u Peći. Završio je studije albanske književnosti na Univerzitetu u Prištini i doktorske studije na Univerzitetu u Bolonji, u oblasti teorija književnosti. Specijalizovao se za modernu književnost, teoriju književnosti i forme i estetiku. Karijeru je započeo na Univerzitetu u Prištini kao asistent , nastavio je kao docent, a zatim kao vanredni profesor, da bi 2016. bio izabran za redovnog profesora. Tokom ovih godina Šalja je predavao na studijama albanske književnosti i teorijske oblasti na doktorskim studijama. Takođe je predavao albansku književnost na Univerzitetu u Tirani. Uređivao je časopis za kulturu Fjalja  i književni časopis Verbi . Dobitnik je Nacionalne nagrade za književnost „Azem Škrelji“, kao i drugih književnih nagrada na Kosovu i inostranstvu. Kujtim Šalja je bio šef Sektora za biblioteke i publikacije Kosovskog odeljenja za kulturu. Kao kandidat DSK izabran je za člana Skupštine Kosova. Bio je zamenik premijera i ministar kulture Kosova, i  poslanik potpredsednik parlamenta. 

Ljumir Abdidžiku je rođen 22. aprila 1983. godine. Završio je univerzitetske studije na Univerzitetu u Prištini. 2006. godine, a magistrirao je u Velikoj Britaniji iz oblasti fiskalnog morala, dok je2013. godine doktorirao nakon četvorogodišnjeg istraživanja u oblasti determinanti utaje poreza preduzeća u zemljama u tranziciji. Tokom 2017. godine Abdidžiku se pridružio DSK. Dva puta je biran za poslanika u Skupštini Kosova.