Abdidžiku: Ibrahim Rugova je bio jedinstveni vođa najvećeg nacionalnog pokreta Albanaca

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Reporteri

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku odao je danas u Prištini počast brahimu Rugovi, na 17. godišnjicu od njegove smrti i položio venac na Rugovin grob, prenosi Koha.

Abdidžiku je tom prilikom istakao da je Rugova najveći Albanac u istoriji i da je njegova posvećenost slobodi, nezavisnosti i demokratiji najveći uspeh Albanaca na Kosovu.

"Danas odajemo počast istorijskom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovu. Iako je prošlo 17 godina od njegove smrti, njegovi tragovi, njegovo političko nasleđe i dalje su od suštinske važnosti za Kosovo. Ibrahim Rugova je bio osnivač države Kosovo, bio je šef države i jedinstveni vođa najvećeg nacionalnog pokreta Albanaca. Takođe, on je bio najveći Albanac u istoriji albanskog naroda i njegova posvećenost slobodi, nezavisnosti i demokratiji je najveći istorijski uspeh Albanaca i naroda Kosova. Danas osećamo njegovo odsustvo, njegove mudrosti, njegove politike i njegove vizije za demokratsko Kosovo, koja je bila usko povezana sa evroatlantskim putovanjem ka budućnosti", rekao je Abdidžiku.

Ibahim Rugova preminuo je 21. januara 2006. godine. Bio je osnivač DSK i prvi predsednik Kosova.