Abdidžiku: Kurti u paralelnom univerzumu, prihvatio je ZSO

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Reporteri

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je da je, dok premijer Aljbin Kurti u parlamentu govori o bezbednosti, sever Kosova bez policije, sudija, tužilaca i osnovnih opštinskih službi, prenosi Telegrafi. 

Abdidžiku je rekao da kada je čuo govor premijera Aljbina Kurtija danas u parlamentu, stekao utisak da živi u paralelnom univerzumu. Uputio je i kritike načinu na koji Kurti pristupa dijalogu sa Srbijom, kao i na način na koji upravlja Kosovom.

"Kada slušate stavove vlasti, stiče se utisak da živite u paralelnom univerzumu... Premijer je govorio o bezbednosti i borbi protiv kriminala, dok mi govorimo 17 odsto teritorije bez policije, sudija i tužilaca... Saobraćajna nesreća se ne može rešiti na severu, na severu nema ko da se bavi nasiljem u porodici. Od čega se država izdržava? Od govora iz Prištine", rekao je Abdidžiku na sednici parlamenta posvećenoj severu Kosova, kojoj prisustvuje Kurti.

On je rekao da kosovska vlada govori o tome kako se dijalog promenio jer su oni u vladi, dok se u izjavi visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja kaže da strane razumeju da svi dogovori dijaloga moraju da se sprovedu, uključujući i Zajednicu srpskih opština. 

"Kakva je ovo promena", upitao je Abdidžiku. 

Kako je naveo, kosovska vlada govori kakav je bio pristup dijalogu, ali i da je pročitao pasus onoga što je Borelj izneo u dokumentu o sporazumu o registarskim tablicama, prenosi Koha. 

"Sve strane moraju da sprovedu dogovore postignute u dijalogu. Prihvatili ste Udruženje. Možda postoje sumnje u to koliko je to dobro, ali vi ste to prihvatili. U prvom sporazumu koji potpišete, obavezujete se na implementaciju. Koja je ovo razlika? Ovo je istina protiv paralelnog univerzuma koji vi stvarate", rekao je Abdidžiku u parlamentu.