Abdidžiku: Niko ne sme da odloži izbore

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku kaže da niko ne treba da odlaže izbore i da niko ne sme da dira u demokratiju, prenosi Kosovo pres.

Abdidžiku je rekao da su izgleda izborni brojevi sa terena uplašili vladu, za koju navodi da je nesposobna da dobro upravlja, i koja se udvara idejom o odlaganju izbora “kao očajničkom poslednjem sredstvu da spreči politički kolaps koji ih čeka”. 

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca ocenio je sinoć da bi na osnovu pandemijske situacije lokalni izbori zakazani za 17. oktobar trebalo da budu odloženi, a Abdidžiku kaže da odlaganje izbora predstavlja neviđenu, nedemokratsku meru gušenja sprovođenja građanske volje za koju navodi da je jedino slobodno sredstvo koje ova vlast ne može da kontroliše.

Abdidžiku je pozvao sve opozicione stranke i civilno društvo da se svrstaju u front koji odbacuje tendenciju da se izbori dotaknu kao temelj demokratije, kako kaže, od očajne vlade.

Navodi i da je Centralna izborna komisija spremna za izbore i naglašava da su i u vreme pandemije izbori održani 14. februara. 

"Izbori u pandemiji, 14. februara bez vakcine, već su jednom održani, dakle, mogu se ponovo održati. Merama, udaljenošću, dobrom organizacijom. Kampanju treba skratiti, a skupove smanjiti. Ali iznad svega, vlada mora raditi na svom jedinom zadatku, u borbi protiv pandemije”, poručio je Abdidžiku. 

Lider DSK ukazao je na to da još uvek nije dobio odgovor od vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje na predlog da se skrati kampanja za lokalne izbore.