Abdidžiku o pismu Meloni, Šolca i Makrona: Zbog Kurtija Kosovo doživelo međunarodnu sramotu

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Reporteri

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku regovao je na pismo nemačkog kancelara Olafa Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona i italijanske premijerke Đorđe Melonija upućeno kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, i istakao da je Kosovo, zahvaljujući aktuelnoj vladi doživelo "spektakularan" neuspeh, međunarodnu sramotu i istorijsku štetu.

Abdidžiku je na Fejsbuku ukazao da je Kosovo osramoćeno na međunarodnom planu neadekvatnom i nekredibilnom diplomatijom, ukazujući da su vanredni parlamentarni izbori neophodni.

"Pošto su pogrešili adresu primalaca pisma, pošto su na kraju promenili celu strategiju dijaloga, poništili su sve pozicije i time na vreme izgubili sve argumente nečinjenja, nakon što su diplomatiju smatrali kafanom militanata u kojoj se prodaju njihovi populistički trikovi, Kosovo je ostalo izgubljeno, osramoćena i ponovo teško uslovljeno", konstatovao je Abdidžiku.

Izrazio je zaljenje jer su zahvaljujući Kurtiju tri ključna saveznika Kosova sada promenila svoj stav.

Smatra da Kurti nije shvatio značaj koordinacije sa partnerima, kao i da ne treba da koristi spoljnu politiku zarad ličnih, stranačkih i političkih interesa.

"Pismo tri saveznika naše nezavisnosti i državnog puta ne razotkriva samo populističkog premijera koji manipuliše nacionalnim osećanjima na štetu državnih interesa. Kosovo razotkriva kao državu koja ne ume da bude ozbiljna u međunarodnoj areni. Kosovski partneri nisu partijski militanti, jer kada ih premijer poseti, on im daje pregled bankrotirane države kao uspeh vlade. Međunarodni subjektivitet Kosova nije izborna platforma na kojoj se glasa. Populisti ne mogu da shvate ovu težinu predstavljanja. Zato sramote, uništavaju i štete", naglasio je lider DSK.

Sa druge strane, poručuje da DSK nikada nije vodila i ne vodi izbornu "igru i kampanju" sa međunarodnim odnosima Kosova, zbog čega je, kako navodi, i predložila odgovornost Kosova prema međunarodnim obavezama, kao preduslov za izbegavanje istorijskih neuspeha.

"U takvim odnosima postoji vreme kada morate da se suočite sa političkim argumentima i postoji vreme kada morate da ostanete na čelu međunarodnih obaveza. Tu se lideri razlikuju od populista, patriote od prevaranata. Država Kosovo i naši građani ne duguju svoju budućnost čoveku koji se poigrava obavezama državljanstva i koji toliko ruši ugled države Kosovo, tretirajući partnere kao militante, diplomatiju kao kafanu i Kosovo kao polje za sejanje i žetvu trenutnih glasova na uštrb prave međunarodne projekcije. Pretvaramo se u sumornu zemlju bez perspektive", upozorio je on.

Prema njegovim rečima odustajanje od evroatlantskog puta Kosova je tragedija.