Francuska, Nemačka i Italija: Kosovo nije ispunilo uslove za SE, nema napretka po pitanju ZSO

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Francuska, Nemačka i Italija uputile su pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju u kome jasno ističu da Kosovo nije ispunilo uslove međunarodne zajednice po pitanju članstva Kosova u Savetu Evrope s obzirom na to da nije napravljen ni jedan konkretan korak ka formiranju ZSO, pozivajući vlasti u Prištini da razmotre slanje nacrta statuta Ustavnom sudu.

"Nažalost, koraci koje predlažete ne rešavaju hitnu potrebu za konkretnim koracima ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom i rizikuju dalje podrivanje dijaloga koji vodi Evropska unija", navodi se u pismu u koje je objavio Albanian post.

Ukazuju da je nacrt statuta koji je predstavio specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak solidan model kako treba da izgleda ZSO.

"Prvo, nacrt statuta koji je predstavio specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak nije 'džentlmenski predlog'. To je solidan model, pažljivo izrađen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi. Razmotrite sve svoje crvene linije, uključujući Ustavni sud i pravni okvir. Još jednom da naglasimo, mi ne želimo nefunkcionalno Kosovo. ZSO se ni po čemu ne može porediti sa Republikom Srpskom", poručuju iz Italije, Francuske i Nemačke.

Dostavljanje nacrta predstavnicima Saveta Evrope, kako poručuju, ne bi predstavljalo korak napred "jer njihovo mišljenje neće biti pravno obavezujuće". Ističu da se napredak može ostvariti jedino slanjem tog dokumenta Ustavnom sudu. 

U pismu se osvrću i na predlog Kurtija da izradi novi nacrt, ističući da tako nešto ne bi bilo ni primereno ni primenjivo.

"Vaš predlog za pripremu novog nacrta uz konsultacije sa aktuelnim gradonačelncima severnih opština nije ni primeren ni primenjiv zbog trenutnih prilika u ovim opštinama. Premijeru, da budemo jasni: Postoji realan rizik da bez odlučnog napretka u Zajednici prijava Kosova u Savet Evrope neće dobiti dovoljnu podršku država članica. Kretanje napred u skladu sa smernicama koje je predložila Kvinta demonstriralo bi vašu posvećenost pravima manjina, čime bi se ojačala pozicija Kosova i ponovo podstakao dijalog koji vodi EU", precizira se u pismu.

Italija, Francuska i Nemačka napominju da iskreno veruju u Kurtijevo liderstvo i u to da će doneti ispravnu odluku.

"Ovo je jedini način da osigurate uspeh vaše prijave. Vaše akcije i odluke u ovom kritičnom trenutku biće odlučujuće za aspiracije Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Lopta je u vašem polju. Iskreno verujemo u vaše vođstvo", zaključuje se.