Abdidžiku o prijavi u Savet Evrope: Podržaćemo ovaj proces svim kapacitetima

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Reporteri

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku, ocenjuje da je prijava Kosova u Savet Evrope neophodan korak za integraciju u evroatlantsku porodicu i dodaje da će Demokratski savez Kosova podržati ovaj proces svim svojim političkim kapacitetima, prenosi Gazeta ekspres.

Abdidžiku je izjavio da je posvećen pružanju pomoći svojoj stranci i da je poslao pismo predsedniku Evropske narodne partije (EPP), čiji je član DSK, da podrži Kosovo u pridruživanju Savetu Evrope.

"Kao članovi EPP, koristićemo sve naše kanale komunikacije u tom pogledu. Stoga sam danas, odmah nakon zvanične prijave, poslao pismo predsedniku EPP Donaldu Tusku. U ovom pismu tražio sam bezrezervnu podršku naše evropske porodice za kosovsku aplikaciju i neophodnu podršku u Komitetu ministara i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope – gde članovi EPP danas čine najveću političku grupu”, rekao je Abdidžiku.

Kako je istakao, ovu poruku će blisko preneti na sledećem Kongresu Evropske narodne stranke koji će se ovog meseca održati u Roterdamu.

"Tamo ću imati priliku da se obratim usmeno i na sastancima sa državnim liderima i liderima partija članica EPP iz cele Evrope. Demokratski savez Kosova veruje da naše članstvo u Savetu Evrope jača našu demokratiju, kao i da utiče na stabilnost celog Zapadnog Balkana", naglasio je Abdidžiku.