Abdidžiku: Usprotivićemo se najvećem poskupljenju struje u istoriji Kosova

Ljumir Abdidžiku
Izvor: Klan Kosova

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku prokomentarisao je najavu kosovske vlade o povećanju cene električne energije poručujući da se ova stranka protivi takvoj odluci i da će svoje nezadovoljstvo iskazati već u četvrtak na sednici Skupštine. On je okrivio Vladu da je gurnula zemlju u krizu jer je kasno reagovala na povećanje cene struje.

Abdidžiku je na Fejsbuku napisao da je ovo najavljeno poskupljenje “najveće u istoriji Kosova”.

“Ovo je najveće poskupljenje struje u istoriji Kosova. Osim što se skupo plaća, osim što se porodice diskriminišu bez ikakvih logičkih kriterijuma, ne postoji ni plan ni ideja za dugoročni strateški energetski razvoj. Kasne odluke i skandalozna rešenja - ovo je epilog invaliditeta”, napisao je Abdidžiku.

Naveo je i da je Kurtijeva Vlada gurnula zemlju u krizu jer je kasno reagovala.

“Prvo su rekli da nemamo krizu. Zatim su dali 100 miliona eura za kupovinu energije. Novac iz državnog budžeta koji smo mogli mnogo bolje iskoristiti. Sada imamo krizu, 100 miliona manje, i visoke cene energenata. To su troškovi neodgovornosti. Troškovi kasne reakcije. Ovo neznanje i neodgovornost Vlade, preko 100 miliona koji su već utrošeni, platiće više od polovine kosovskih porodica u svojim mesečnim računima za struju. Za svaki naredni mesec jedna trećina prosečne plate na Kosovu ići će za energiju. Sada je kriza", napisao je Abdidžiku.

On je optužio Vladu da nema ni planove ni ideje za strateški razvoj. Prema njegovim riječima, Vlada koju predvodi premijer Aljbin Kurti "ponovo će pronaći krivca za 20 godina".

Naglasio da će se DSK ovakvoj odluci kosovske vlade usprotiviti na sednici parlamenta i dodao da smatra da to treba da učini svaki odgovorni poslanik.