Tahiri: ABK će se oštro usprotiviti poksupljenju struje

Besnik Tahiri
Izvor: Reporteri

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da će se ta stranka na sednici parlamenta, zakazanoj za četvrtakna, na kojoj će se raspravljati o poskupljenju struje, po svaku cenu usprotiviti tome, prenosi Gazeta ekspres.

Prema Tahirijevim rečima, trenutna kosovska vlada je jedna od najslabijih, jer se programi koje je predstavila i obećanja koja je dala, ne sprovode.

Dodao je da su stavovi premijera Aljbina Kurtija bili izuzetno oštri i u vezi sa plaćanjem energenata za Srbe na severu i poskupljenjem energenata, a "sada zaboravljanje na sva obećanja nije ništa drugo do klasična obmana građana".

Tarife za plaćanje struje su, prema Tahirijevim rečima, ogromne i nepodnošljive za građane.

"Tarife su ogromne, potrošači koji troše 1000 kilovata na sat, plaćali su 58 evra, sada moraju da plate blizu 110 evra, oni koji su potrošili preko 800 kilovat sati, plaćali su 48 evra, sada moraju da plate 78 evra. Povećanje je nedopustivo za građane", dodao je Tahiri.

On je rekao da je ABK, dok je bila u vladi, prošlo kroz takvu energetsku situaciju, ali da je, prema njegovim rečima, premijer u to vreme Ramuš Haradinaj boravio nedeljama u Kosovskoj energetskoj korporaciji da deblokira situaciju.

Najavio je da će ABK podneti Skupštini rezoluciju o tom pitanju, i dodao da Samoopredeljenje uzvrati podršku koju je dobilo za rezoluciju o referendumu.