Abdulahu: Stranke će postići dogovor o izboru predsednika, ne ide im se na izbore

Faton Abdulahu
Izvor: Ekonomia Online

Politički analitičar Faton Abdulahu rekao je za Ekonomiju Onlajn da veruje da će biti postignut dogovor političkih partija o izboru novog predsednika Kosova.

"Biće postignut dogovor između političkih partija za predsednika jer će u suprotnom morati da se izađe na birališta. Verujem da velika većina neće hteti da se ide na izbore, osim Samoopredeljenja, pa će naći načina da postigne sporazum. Novi predsednik može biti iz civilnog društva, intelektualnog sveta, ali o tome mora biti postignut konsenzus“, rekao je Abdulahu.

Međutim, on ukazuje da kosovske političke  stranke ne stavljaju na prvo mesto interes građana već pojedinačne i interese klanova .

"Mislim da bi više trebalo kriviti politički mentalitet, koji je isključiv. Kvalitet života našeg građanina se stalno pogoršava, ali to nije prioritet, ne uzimaju u obzir ovu degradaciju. Ne samo da ekonomski ne stavljaju na prvo mesto interes građana već na prvo mesto postavljaju interese klanova i pojedinaca“, naglasio je on.

Abdulahu je rekao je da je ipak uveren da će biti postignut psorazum o prevazilaženju ove situacije, naročito nakon Nove godine, kada će uspostavljanje Bajdenove administracije naterati kosovske političare da se ta situacija reši.

Abdulahu je takođe izjavio da izlazak na birališta u pandemiji nije dobar potez.

"Smatram da većina političkih snaga neće izaći na birališta, između ostalog i zbog pandemije. Nekorektno je prema građanima Kosova da se ide na birališta, umesto da se urade druge korisne stvari – da se, na primer glasa o Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku Ako izađemo na birališta, to će potrajati mnogo mesec. Zbog toga se mora naći nešto kako bi se ova situacija prevazišla što je pre moguće, što bolje za građane, a to će se dogoditi jer većina smatra da izlazak na birališta sada nije koristan“, rekao je on.

Abdulahu kaže da su nedavna otpuštanja konzula politička i populistička.

"Uz sve informacije koje imam, teško mi je da utvrdim da li su otkazi konzula pravični ili ne. Ono što mogu da kažem je da sve ovo miriše na puno politike i populizma.