ABK: Dijalog vodi Kurti i to mu je primarni zadatak

Fatmire Kolčaku
Izvor: Ekonomia Online

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Fatmire Kolčaku izjavila je za Ekonomija onlajn da će u dijalogu sa Srbijom opozicione stranke imati otvorena vrata za saradnju i da će kosovski premijer Aljbin Kurti o svemu vezano za dijalog obaveštavati poslanike u Skupštini.

„Verujem da su stavovi premijera Kurtija bili jasni i da je sve je predstavljeno u vladinom programu i verujem da će o svakom koraku u koji će premijer preduzeti biti dobro poznati građanima, ali i svim članovima Skupštine Kosova“, rekla je Kolčaku.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadriaj je rekla da da je Ustavom jasno definisano da dijalog vodi premijer.

„Ustav je jasno definisao da dijalog vodi premijer zemlje i to mu je primarni zadatak. Zahtevamo da u procesu dijaloga bude transparentan i da vlada bude odgovorna po pitanju dijaloga u Briselu. Dijalog treba da ima platformu, takođe treba da postoje principi onoga o čemu će se razgovarati. Alijansa ima jasne principe šta je dozvoljeno i dijalogu. Unutrašnja organizacija ne sme biti ugrožena, 17. februar je nepovratan u pogledu trenutnih granica, a teritorijalni integritet Kosova je celina, koju je priznalo 120 drugih država, a tu je i presuda da je Kosovo bilo u pravu kada je proglasilo nezavisnost u trenutnim granicama“, rekla je Kadriaj za Ekonomija onlajn.