Abot: Genocid je stvar sudova, a ne politike

Kurti i Abot
Izvor: Ekonomia online

Britanski ambasador na Kosovu Nikolas Abot rekao je, govoreći o tužbi za genocid protiv Srbije koju je najavio premijer Aljbin Kurti, da je stav Ujedinjenog Kraljevstva da je genocid stvar sudova, a ne politike, prenosi RTK2.

Abot je u emisiji "Kalkso Pernime" rekao da ako Kosovo misli da bi trebalo da sledi put tužbe, onda bi trebalo to i da učini, ali i dodao da je to pravni proces.

"Ne mislim da pitanje nestalih osoba treba politizovati, mislim da bi to trebalo da bude deo dijaloga, jer mislim da i Kosovo i Srbija imaju zajednički interes da reše ono što je u osnovi humanitarno pitanje. Ovo je pitanje prema kojem gajimo snažne emocije i podražavamo ga kao ambasada", rekao je Abot.

On je naglasio da Kosovo ne bi trebalo da veruje da je ovo jednostrano, jer postoje i nestale osobe na Kosovu koje treba pronaći i da obe države treba da odrade svoj deo posla.

"Često postoji želja za kvantifikovanjem stvari, da se kaže da ima više Albanaca koji su nestali, a mi ne znamo gde su, da ih ima više od kosovskih Srba koji su nestali, ili Roma ili drugih. Ovo je tačno. Ali ne mislim da ljudska patnja može biti kvantifikovana, ako je porodica izgubila voljenu osobu iz bilo koje zajednice kojoj pripada, to je vrlo bolno i nešto mora da se preduzme da bi se rešilo ovo pitanje", rekao je Abot.