Abot: Za konačan dogovor između Kosova i Srbije je neophodan kompromis, a ne ustupak

Reporteri
Izvor: Reporteri

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot rekao je da će novi izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič pomoći Evropskoj uniji u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Abot je u ekskluzivnom intervjuu za Telegrafi govorio i o odnosima Kosova i Velike Britanije, konačnom sporazumu Kosova i Srbije, procesu provere na Kosovu itd.

Naglasio da je za postizanje konačnog sporazuma dijalog Kosova i Srbije važno da obe strane budu zadovoljne i da je neophodan kompromis, a ne ustupak.

Dodao je da Velika Britanija i Kosovo ostaju veoma bliski saveznici kako naši odnosi jačaju.

"Naravno, uvek ćemo imati posebnu vezu kao rezultat uloge koju je Velika Britanija imala 1999. godine, ali naše prijateljstvo ima više od tog nasleđa. Obe su moderne demokratije koje gledaju u budućnost, tako da je važno da naš odnos sada bude zasnovan na principu modernog rada Britanije sa modernim Kosovom", rekao je Abot.

Kako je dodao, Kosovo će početkom sledeće godine Kosovo ugostiti delegaciju Velike Britanije, a biće to  prvi bilateralni razgovori od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

"Oni će pokriti ne samo pitanja kao što su odbrana i bezbednost, već i oblasti kao što su trgovina i investicije. S obzirom na naše zajedničke vrednosti i veze koje je uspostavila kosovska dijaspora u Velikoj Britaniji, mislim da možemo učiniti mnogo više na unapređenju poslovnih i kulturnih veza između naše dve zemlje", dodao je Abot.

Abot je istakao Kosovo je svakako deo regiona koji ostaje ima veliku važnost za Veliku Britaniju.

"Premijer je ove nedelje imenovao novog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, ser Stjuarta Piča. Radujem se što će se ser Stjuart udružiti u nastojanjima da odgovori na izazove koje delimo ovde. On donosi mnogo iskustva i znanja na Kosovo i region. U pogledu toga šta to znači za Kosovo, ser Stjuart će moći da podrži dijalog Kosova i Srbije koji vodi EU, kao i pitanja poput ratnih zločina i nestalih osoba i promovisanje inicijative Velike Britanije o seksualnom nasilju u vezi sa sukobom", istakao je Abot.

Komentarišući lokalne izbore na Kosovu, Abot je ocenio da su oba kruga glasanja prošla dobro.

"Lideri partija su brzo i ljubazno prihvatili rezultate, na šta su građani Kosova s pravom ponosni. Za Kosovo sje dobrodošaolo da ima period stabilnosti, sa vladom koja je sposobna da upravlja ceo mandat", dodao je Abot.

Ambasador Velike Britanije dodao je i da ta zemlja podržava Kosovo u borbi protiv nepotizma i korupcije.

"Tokom poslednjih pet godina videli smo kontinuirano poboljšanje kvaliteta ovih procesa i zadovoljan sam što su u ovoj fazi na kraju projekta nominovani kandidati koje su preporučili britanski stručnjaci sa najboljim učinkom", istakao je Abot.