Abraši: Kosovo da poštuje moratorijum, bez ambasadora ne može protiv kampanje Srbije

Emir Abraši
Izvor: Ekonomia Online

Istraživač organizacije Demokratija Plus Emir Abraši smatra da zahtev Sjedinjenih Američkih Država sa predlogom da se moratorijum predviđen Vašingtonskim sporazumom nastavi i u budućnosti nije zvaničan, jer nije zvanično poslat vladinim zvaničnicima ni Kosova ni Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Abraši kaže da je problem Kosova u tome što istek moratorijuma, koji je onemogućio Kosovo da se prijavi međunarodnim organizacijama, a sa druge strane, onemogućio Srbiju da nastavi svoju kampanju povlačenja priznanja, došao u trenutku kada Kosovo nema svoje ambasadore u 23 od 32 zemlje.

„Istek ovog moratorijuma znači da se Kosovo sada može prijaviti za međunarodne organizacije, ali s druge strane, Srbija može nastaviti svoju kampanju za povlačenje priznanja Kosova. S tim u vezi, moramo imati na umu da imamo 'onesposobljenu' diplomatiju zbog povlačenja jednog broja ambasadora od strane Ministarstva spoljnih poslova. Od 32 diplomatske misije koje Kosovo ima, samo 9 trenutno ima šefove misija, a 23 su bez njih", rekao je Abraši.

Abraši smatra da je u takvoj situaciji nemoguće se prijaviti za članstvo u međunarodnim organizacijama pa samim tim je i nemoguće suočiti se sa kampanjom Srbije za povlačenje priznanje.

"Zbog toga mislim da je u ovoj fazi u interesu Kosova da nastavi moratorijum na određeni period, jer je zbog nedostatka ambasadora, posebno u velikim glavnim gradovima poput Vašingtona, Londona, Brisela, Berlina, Pariza, Tokija, nemoguće podneti bilo kakvu prijavu međunarodnim organizacijama, pa samim tim i nemoguće je suočiti se sa kampanjom Srbije za povlačenje priznanje o nezavisnosti Kosova“, zaključio je Abraši.