Drecun: Ako SAD budu insistirale na moratorijumu, Priština neće u izgubljenu bitku

Drecun:Na KiM samo sa ličnom kartom
Izvor: Tanjug

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da od ishoda tehničkog dijaloga u Briselu, koji se vodi i danas, zavisi da li će uskoro biti organizovan treći sastanak na vrhu, prenosi Tanjug.

Razgovori koji se od juče vode u Briselu pripremni su za treći susret na vrhu, ali od njihovih rezultat zavisi da li će biti tog sastanka, jer ako se ne napravi napredak, bar oko jednog pitanja nesvrsishodno bi bilo zakazati takav sastanak, rekao je Drecun za TV Pink i naglasio da bi to bio preterani rizik za dijalog.

Važno je, kako kaže, da se vidi da li je napravljen pomak po pitanju nestalih, slobode kretanja, pravosuđa, Zajednice srpskih opština, ali i odnos Prišitine prema Vašingtonskom sporazumu.

Podsetio je da je Stejt department, povodom godišnjice potpisivanja tog dokumenta u Beloj kući, rekao da ohrabruje obe strane da nastave da sprovode sporazum, sa akcentom na moratorijum vezan za statusno pitanje.

Drecun je naglasio da je tu važno što su SAD ocenile da bi kršenje moratorijuma uticalo na rešavanje tehničkih pitanja.

O mogućnosti da Priština ponovo pokrene lobiranje za ulazak u Savet Evrope, Interpol ili Unesko, Drecun kaže da Kosovo ne ispunjava uslove da bude članica SE, i da nemaju ni dovoljno standarda za poštovanje ljudskih prava.

Prema njegovim rečima, iz tog ugla gledano, ne bi trebalo da se desi da uđu u Savet Evrope. Ali, kako dodaje, imajući na umu da političke odluke zatvaraju oči pred činjenicama, moguće je da se desi nešto što ne bismo želeli.

Drecun je izrazio uvrenje da je po pitanju članstva Prišitne u Unesku ili Interpolu odnos snaga ostao isti i da nemaju šansu.

Sve zavisi od SAD i toga ako iza Prištine stanu moćne države kao SAD, Nemačka ili Turska, rekao je Drecun.

"Ako SAD budu insistirale na moratorijumu, ne verujem da će Prišitna napraviti salto mortale i krenuti u nešto što je unapred izgubljena bitka", rekao je.

Ja
08. Septembar 2021.
Dosta je svega tako se nemoze vise! treba da se problemi rese na normalizaciju odnosa naroda na kosovo i metohije !!!
zabeli ks
08. Septembar 2021.
Neče doči nikada do normalizacije, sve dok nismo ravnopravni, kao nezavisni država, koji bi stali iza tih međunarodni sporazuma-dogovora, sve drugo su za dnevne političke farse , koji ne vode nigdje osim za polizičke poene u svojim državama. Još manje nazvanjem Albansko Kosovo kao tzv kosovo i metohija
Miodrag iz Peći
09. Septembar 2021.
@Zabeli. Srbija zna za "Jadac" jer ništa što je dogovoreno od Kumanova, do Brisela i Vašingtona nije implemtirano. Pored ostalog Kumanovom i planom Černomidin Ahtisari je bilo predviđen Status pisle ispunjenja Uslova. Niti jedan uslov nije postignut (npr. Povratak proteranih 250.000 Srba i Roma) niti je ustav ispoštovan pa pired ostalog ti i sam govoriš: "Albansko Kosovo" i ako je Kosovo po ustavu građanska država svih "Kosovara" i u ličnoj karti ni tebi ne stoji Albanac kao i meni Srbin već samo Kosovar.
Uostalom vama je potrebno priznanje pa čak i ako što želite Iso 2 i Iso 3 da se prisjedinite Albaniji tu treba dogovor između Esat-paše 2 i Aleksandra Trećeg.
P. S. Što se tiče Kosova i Metohije to smo Srbi sami krivi, naime, Spasenija Cica Patronogić metresa Fadilja Hodže i Dušan Mugoša Duć su oeedložili da se Metohija (grčki: Metohija Crkvena zemlja) retrogradno i verski zatucano nije ni čudo npr. veliki demokrata Mićunović osnivač DS je u Podujevu gde je živeo jahao popove a Čogurić učitelj vitimurički skidao krst sa crkve u Vitomirici...