Abraši: Nije trenutak za izbore, ABK je predložila kandidata za predsednika

Gazmend Abraši
Izvor: Gazeta Blic

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Gazmend Abraši izjavio je da se Kosovo nalazi u vanrednoj situaciji zbog hapšenja političkih lidera od strane Specijalnog suda, prenosi Zeri.

Abraši je u intervjuu za Ekonomija Onlajn naglasio da se imidž Kosova u tom pogledu pogoršao i da treba ujediniti čitav politički spektar, poziciju i opoziciju.

"Uprkos takozvanoj vanrednoj situaciji koju imamo zbog Specijalnog suda, čestitao bih građanima na mudrosti i razboritosti. Verujem da će politički lideri u Hagu dokazati da je to bio odbrambeni i oslobodilački rat. Ne sumnjam da će se to dokazati, ali, biće potrebno vreme", ocenio je Abraši.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da se ujedini čitav politički spektar, jer istovremeno postoji problem sa kovid-19, gde se situacija pogoršava ne samo na Kosovu, već u čitavom svetu.

Abraši je takođe govorio o pitanju predsednika Kosova, ističući da je ABK predstavila kandidaturu i da neće menjati stav po tom pitanju.

"Pitanje predsednika sada je legitimnije zbog trenutne situacije u Hagu. Verujem da će koalicija naći formu za izbor predsednika. ABK je dao kandidaturu za predsednika Kosova", dodao je Abraši.

Istakao je da se nada da će kandidata ABK podržati poslanici kosovskog parlamenta, jer je, kako je naveo, on mogući konsenzualni kandidat.

Abraši je takođe naveo da ne zna kakvo je raspoloženje Demokratske partije Kosova (DPK), jer postoje kontradiktorne izjave, dodajući da kao koalicija imaju brojeve.

"Ne znam kakvo je raspoloženje DPK, jer postoje kontradiktorni stavovi. Takođe razumem zabrinutost DPK zbog onoga što se dogodilo njenim političkim liderima. Potencijalna koalicija ima svoje brojeve", ocenio je Abraši.

Poslanik ABK je dodao da nije politička situacija za nove izbore, zbog situacije sa kovid-19 i dešavanjima u Specijalnom sudu.