Abraši: Spot Samoopredeljenja je podsetnik ko su bile prethodne vlasti

Artan Abraši
Izvor: Reporteri

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Artan Abraši, izjavio je da je video koji je taj Pokret danas objavio na svojoj zvaničnoj internet stranici, a na kojem su političke stranke koje su bile deo prošlih vlada i bivši lideri zemlje optuženi za 20 godina razaranja, napravljen da podseti prošle vlasti na to ko su bili, prenosi Ljajmi.

"Neosnovane i neistinite optužbe, klevete koje zahtevaju senzacionalnu, neobuzdanu maštu. Ostaje nam izbor da podsetimo opozicione stranke ko su oni bili kroz dvominutni video", rekao je Abraši.

Abraši je takođe rekao da Kurtijeva vlada neće stati pred "pretnjama sabotažom".

"Ova vlada neće stati ni pred kakvom situacijom sabotaže, pretnji. Mi ćemo nastaviti i nećemo stati. Samoopredeljenje je jedini entitet koji ih se ne boji", izjavio je Abraši.

U dvominutnom videu prikazani su bivši lideri OVK hašim Tači i Kadri Veselji, kao i lider ABK Ramuš Haradinaj, Bedžet Pacoli i bivši predsednik Isa Mustafa, koji su prikazani kao rušitelji zemlje.

U filmu je istaknuto da su oni prethodnih 20 godina bili na vlasti bilo samostalno bilo u koalicijama, dok je pokret Samoopredeljenje uvek bio njihova opozicija.

Inače, spot je objavljen u danu kada je vlada saopštila da neće isplatiti plate učesnicima štrajka u prosveti, koji su od 25. avgusta na taj način izražavali nezadovoljstvo platama i položajem.

Takođe, na Kosovu je vidljiva i energetska kriza, što se vidi najviše kroz restrikcije struje.

Svetska banka u avgustu je objavila da je inflacija na Kosovu 19,2 odsto.

Nema saglasnosti analitičara ni oko Kurtijevog stava da je Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom. 

Zamerke se tiču i uskraćivanje osnovnih prava, naročito Srbima, što je na Kosovu svakodnevnica.

Otkad je Kurti došao na vlast značajno je povećan broj napada na pripadnike srpske zajednice. Nerešenih slučajeva fizičkih napada, razbojništava, krađa, uništavanja imovine, privatne i crkvene, je na stotine.

Mnogi apostrofiraju i da na imidž i poziciju Kosova utiče odbijanje da se sprovede odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, kao i odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština.