Abraši: Vlada nema volje da se bori protiv korupcije

Abraši
Izvor: Printskrin

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Artan Abraši izjavio je večeras da aktuelna Vlada Kosova nema volje da se bori protiv korupcije, jer ima klanske i partijske interese, prenosi Indeksonlajn.

Tokom interpelacije premijera Kosova Avdulaha Hotija, u vezi sa ukidanjem Radne grupe za borbu protiv korupcije, u okviru Kosovske policije, Abraši je upitao zašto je doneta ova odluka.

"Kažite stvarni, objektivni i subjektivni razlog, zašto je ovaj mehanizam ukinut ili se možda istražuje član vašeg rukovodstva stranke. Odgovorite, ovde je mesto za razgovor, recite istinu", upitao je Abraši.

Prema njegovim rečima, Hotijeva vlada objavila je rat svima koji se bore protiv korupcije, jer je bez konsultacija sa bilo kim odlučila da ukine Radnu grupu u okviru Kosovske policije.

"Kad god se govori o korupciji, fokus je na zgradi vlade. Kosovo ima negativno iskustvo već 20 godina, dok je pozitivno bilo samo tokom 100 dana vlade Aljbina Kurtija. Uobičajeno je da političari na Kosovu govore o antikorupciji", naveo je Abraši.

Podsetio je takođe na lapsus aktuelnog ministra pravde, koji je na dan stupanja na dužnost naglasio da će biti posvećen jačanju korupcije.

Poslanik Samoopredeljenja je dodao da je ukidanje Radne grupe greška i da ozbiljno podriva institucionalni mehanizam za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Ukidanje takve Radne grupe bez ikakve preliminarne analize, zasnovane isključivo na pretpostavci da je ova odluka neustavna, ozbiljno podriva institucionalni mehanizam za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Vlada je odlučila da ugasi institucionalne mehanizme za borbu protiv kriminala, kao da je ovaj mehanizam neustavan", ocenio je Abraši.