Vrajoli: Ukidanje Radne grupe za borbu protiv korupcije apsurdno i zastrašujuće

Mentor Vrajolli
Izvor: lajmi.net

Odluku Kosovske vlade o ukidanju Radne grupe za borbu protiv korupcije i smenu direktora policije Rašita Ćaljaja, direktor Kosovskog centra za bezbednosne studije Mentor Vrajoli ocenjuje proizvoljnim i neprihvatljivim.

U razgovoru za Kohu Vrajoli je rekao da je upravljanje u sektoru bezbednosti bilo dobro, ali da sektor pravosuđa nije “dosledno pokrivan s obzirom na osetljivost”.

“Nije teško zaključiti da je vladina odluka da se ukine radna grupa neprihvatljiva i krajnje proizvoljna. Sve ovo zaključeno je usmenim obrazloženjem da je "Radna grupa protivustavna“.

Prema njegovim rečima, može se pretpostaviti da odluka vlade ima pravnog osnova, ali da se do sada nikada nije desilo da je od Ustavnog suda zatraženo mišljenje o ustavnosti mehanizma radne grupe.

“Nijedna vlada do sada nije osporila legitimitet ovog mehanizma, uključujući vladu Ise Mustafe 2014-2017, koju je vodila ista politička stranka kao i sadašnja. Pored toga, radna grupa je identifikovana kao ključna u borbi protiv korupcije na visokom nivou. Takođe je bila zaslužna za sve procene, bez obzira što ih je bilo malo iz različitih međunarodnih izveštaja o Kosovu, uključujući Izveštaj o napretku u borbi protiv korupcije. Stoga je ukidanje ovog mehanizma na ovaj tako tihi i hladnokrvni način apsurdno koliko i zastrašujuće zbog pravca kojim ide vladavina prava na Kosovu”, rekao je Vrajoli.

Istakao je da je Kosovo postiglo ograničen napredak u borbi protiv korupcije, sa negativnim trendom poslednjih godina, ali da uzrok trenutne situacije nije povezan sa mehanizamom Radne grupe.

“Postojanje Radne grupe za borbu protiv korupcije nije prepreka za borbu protiv korupcije na Kosovu. U principu je obezbedila korisnu platformu u okviru koje se interakcije odgovornih institucija u borbi protiv korupcije i sprečavanju ovog nivoa mogu na zadovoljavajući način koordinirati. Nažalost, to se nije dogodilo”, rekao je Vrajoli.

Glavni razlog za to, dodao je Vrajoli, povezan je sa intervencijom politike direktno u institucijama vladavine prava.

“Čini se da se rad Radne grupe kontinuirano sabotira, bilo putem instrumentalizovanih pojedinaca instaliranih u okviru nje, bilo preko predstavnika institucija iz kojih dolaze članovi Radne grupe”, rekao je Vrajoli.

Istakao je da borba protiv korupcije na Kosovu “uopšte nije za ponos” i da su rezultati radne grupe “bili prilično ograničeni”, ali da se “stagnacija ni na koji način ne može pripisati postojanju radne grupe” već političkom uplitanju u funkcionisanje pravosudnih institucija i vladavinu prava putem političkih imenovanja na čelu tih institucija.

“Ovo je nažalost otvorilo put korumpiranim elementima, tačnije političke strukture su postavljene na ključnim pozicijama na kojima treba voditi borbu protiv korupcije, kontrolišući ih, a u određenim slučajevima onemogućavanjem sprečavanja iskorenjivanje korupcije”, rekao je Vrajoli.