Ademi: Džaferijev prioritet biće usklađivanje odnosa sa Albanijom, Kosovom, EU i SAD

Arber Ademi
Izvor: Facebook

Predsednik Poslaničke grupe DUI Arber Ademi kazao je za ABC Njuz na albanskom da mu je drago što je Kurti pozdravio izbor Džaferija za premijera Severne Makedonije, dodajući da će prioritet vlade biti ponovo usklađivanje odnosa sa Albanijom, Kosovom, EU i SAD.

"Drago mi je što je Kurti pozdravio izbor gospodina Džaferija za premijera zemlje. Naravno, prioritet gospodina Džaferija i Vlade Severne Makedonije, kao što je i bilo, biće ponovo usklađivanje odnosa sa Albanijom, Kosovom, EU, SAD, tako da imamo dosta posla koji treba obaviti. I moramo imati zajedničku strategiju za uklanjanje granica među nama tako što ćemo postati deo evropske porodice. Takođe ćemo imati intenzivne odnose sa premijerom Kurtijem. Baš danas su mi mnoge kolege iz Samoopredeljenja čestitale na ovom velikom uspehu", kazao je Ademi.

Ademi je istakao saradnju Albanaca, a ne stvaranje podela dodajući da je prioritet ostala saradnja i intenzivan rad na približavanju Albanaca Severne Makedonije Kosovu, SAD i EU.

"To nije nova stvar. Na nedavnim predsedničkim izborima u Makedoniji, ali i na parlamentarnim 2020. godine, glavni eksponenti Samoopredeljenja stali su na stranu Alijanse za Albance. Predsedavajući Ahmeti je dao izjavu da svako ima pravo da podrži jednu ili drugu stranu. Veoma je dobrodošla izjava premijera Kutija u Skoplju da Samoopredeljenje ne planira da učestvuje na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji", navodi.

Ahmeti kaže da Albanija i Kosovo, najbolje što mogu da urade za Albance u Severnoj Makedoniji, jeste da ih zadrže jedinstvenim da se ne raziđu.