Agencija za borbu protiv korupcije podnela tužilaštvu 60 novih predmeta protiv funkcionera

Agencija za borbu protiv korupcije
Izvor: Ekonomia Online

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je tužilaštvu oko 60 slučajeva korupcije, neprijavljivanja ili lažnog prijavljivanja imovine, a među osobama protiv kojih su podnete krivične prijave su i političari i funkcioneri pravosuđa, prenosi Koha.

Ostalo je još pet dana za prijavu imovine, a do sada je imovinu prijavilo oko 2.500 službenika, od skoro 5.000 koji su dužni da to urade.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Il Bulješkaj kazao je da se predmeti koji se šalju tužilaštvu odnose i na visoke funkcionere.

"Oni su na visokim nivoima, od poslanika, ministara, sudija, glavnih tužilaca, zamenika ministara, savetnika, direktora policije i drugih “, rekao je on.

Visoki državni funkcioneri imaju rok do 31. marta da prijave imovinu, a do sada je od oko 5.000 njih, to učinala samo polovina. Bulješkaj je zatražio od javnih zvaničnika da prijave imovinu jer će u suprotnom snositi pravne posledice.

"U pitanju je član 430 Krivičnog zakonika gde se neblagovremeno izjašnjavanje ili lažno prijavljivanje smatra krivičnim delom. Ukoliko ne postoji olakšavajuća, objektivna okolnost, koja bi mogla da ga isključi iz te mere, one će automatski preći u ruke tužilaštva, pa će se tužilaštvo i pravda onda baviti ovim slučajevima“, rekao je on.

Na Kosovu je tokom poslednjih izbora bilo nekoliko slučajeva da su funkcioneri lišeni kandidature, upravo zbog sudskih odluka kojima se osuđuje neizjašnjavanje ili kasno izjašnjavanje o imovini.

Ove godine je u načelu usvojen Predlog zakona o prijavljivanju, poreklu i kontroli imovine i poklona, kojim su doktori i profesori dodani kao kategorija za prijavljivanje.