Ahmeti: Očekujemo da Kosovo postane članica Saveta Evrope do kraja godine

Krešnik Ahmeti
Izvor: Kosovapress

Dan pre sastanka Političkog komiteta Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, na kojem će se glasati o preporuci izvestioca Dore Bakojani da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju, u kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova očekuju pozitivan rezultat. Zamenik ministra spoljnih poslova Krešnik Ahmeti je u intervjuu za RTV21 izrazio uverenje da Kosovo treba da postane punopravna članica Saveta Evrope, bez bilo kakvih preduslova.

"Intenzivno smo radili na tome da imamo pozitivan izveštaj, bez preduslova i naš rad je krunisan uspehom, a to znači da Kosovo treba da se pridruži kao punopravna članica Savetu Evrope", rekao je Ahmeti.

Kako je kazao, Kosovo je do sada bilo tretirano "kao fusnota" u Savetu Evrope, što nakon članstva više nće biti slučaj.

"Kosovo treba da se pridruži Savetu Evrope bezuslovno, jer su ispunjeni svi kriterijumi, standardi, uslovi i preduslovi koje je predstavila Parlamentarna skupština. Sprovođenjem odluke Ustavnog suda u vezi sa manastirom Visoki Dečani, mi smo sve ispunili. Dakle, ovo je pozitivan trenutak”. rekao je Ahmeti.

Optimista je da se članstvo Kosova u Savetu Evrope može desiti ove godine.

"Ove godine možemo očekivati članstvo Kosova u Savetu Evrope jer smo pokazali da ispunjavamo standarde, to su rekli i pravnici, a to preporučuje i izvestilac Dora Bakojani. Tako da više nema razloga da se to ne ostvari”, rekao je Ahmeti.