Ahmeti: Poštujte pravila vizne liberalizacije

Krešnik Ahmeti
Izvor: Kosovapress

Zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti govorio je o liberalizaciji viza koja stupa na snagu 1. januara 2024. godine i pravilima koje građani moraju da poštuju, i upozorio na kazne koje slede ukoliko se pravila prekrše, prenosi Reporteri.

„Boravak ne može trajati duže od 90 dana. To ne znači da možete da radite. Za rad je potrebna još jedna viza. Čak ni redovne studije nisu dozvoljene, jer prelaze rok od 90 dana. Dakle, u šengenskoj zoni ne možete da ostanete duže od 90 dana”, rekao je Ahmeti.

Ahmeti je pozvao da se to pravilo ne krši, jer su velike šanse za deportaciju.

„Bićete kažnjeni do 5.000 evra, a ako ne platite, ide kamata. Takođe možete biti kažnjeni oduzimanjem pasoša na pet godina”, rekao je Ahmeti.

Ahmeti je dodao da je svakako potreban biometrijski pasoš.

„Potreban vam je dokaz o putovanju - dnevni red ili karte. Zatim smeštaj – kod člana porodice morate imati podatke, čak možete tražiti i matični broj osobe koja vas čeka. Ako boravite u hotelu, potrebno je da napravite rezervaciju. Čak i u finansijama, morate dokazati da imate finansijske mogućnosti da pokrijete troškove, ako ih sami pokrijete. Ako idete kod porodice 30-50 evra dnevno, ako ste u hotelu 50 do 100 evra dnevno. Ali malo se razlikuje od mesta na koja idete i cena tamo. Potrebna je i povratna karta, ako putujete avionom. Preporučljivo je imati i zdravstveno osiguranje”, rekao je Ahmeti.

Ahmeti je dodao da ako postoji poziv od člana porodice, neophodno je posedovati sve podatke o toj osobi.