Ahmeti: Velike šanse za članstvo Kosova u Savetu Evrope

Sastanak - Kosovo - Savet Evrope
Izvor: Kosovapress

Zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti kaže za Kosovo pres da su velike šanse za Kosovo da bude primljeno u Savet Evrope, ali da postoje poteškoće, jer je proces dug i odvija se u nekoliko faza, prenosi Ljajmi.

"Radili smo za Savet Evrope, rad je bio dinamičan, nije odlučeno kada ćemo se prijaviti, ali je jasno da ćemo se prijaviti. Znam da se SE smatra organizacijom gde su šanse veće, ali i poteškoće su velike, jer je proces članstva dug i prolazi kroz nekoliko faza i svaka faza ima svoje poteškoće. Zbog toga, svim svojim kapacitetima, ali i uz pomoć naših akademika, civilnog društva, sarađujemo na identifikaciji svih ovih poteškoća", rekao je on.

Što se tiče članstva u SE optimista je i profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi koji smatra da ako postoji odgovarajuće lobiranje sa Kosova, proces može biti uspešno završen.

"Jedino međunarodno telo u koje možemo da pristupimo veoma brzo i bez pravnih problema je Savet Evrope. Što se tiče procedura, to je lako i brzo, jer je više politička odluka zemalja članica saveta ako nađu zajednički jezik i postoji dobro lobiranje Kosova, a ne kao što je bilo ranije. Zato nemojte praviti diplomatske greške, jer nas one mogu mnogo koštati", izjavio je Arifi.
 

Sa druge strane bivši zamenik ministra spoljnih poslova i član DSK Anton Beriša smatra da Kurtijeva vlada nije ozbiljno shvatila članstvo Kosova u Savetu Evrope.

On pominje i ono što naziva "greškama" potpredsednika vlade Besnika Bisljimija tokom sastanka sa zamenikom generalnog sekretara Saveta Evrope Bjornom Beržeom.

"Sam proces je oštećen kada mu ne pristupite ozbiljno. On je otkrio neozbiljnost kosovske vlade. Oni kreiraju spoljnu politiku za potrebe unutrašnje politike, dobijajući neke glasove građana, bez obzira na važnost procesa", zaključio je Beriša.