Ahmeti: Preduslov za članstvo u SE nije ZSO, već napredak u sprovođenju sporazuma

Krešnik Ahmeti
Izvor: Ekonomia Online

Zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti istakao je da Zajednica srpskih opština nije preduslov za nastavak puta Kosova ka Savetu Evrope, pojašnjavajući da je PSSE, kao pitanja koja se moraju rešiti pre članstva, definisala "opipljiv napredak u sprovođenju sporazuma iz Brisela od prošlog februara i Aneksa iz Ohrida", prenosi Koha.

Govoreći o pismu koje su Vjosa Osmani, Aljbin Kurti i Gljauk Konjufca poslali glavnom izvestiocu za prijem Kosova u Savet Evrope Dori Bakojani, Ahmeti ističe da je u pitanju "redovna procedura tokom faze članstva".

"Šefovi države su preuzeli obaveze koje su definisane kao pitanja koja se moraju rešavati nakon članstva, a koje je definisala Parlamentarna skupština Saveta Evrope. Nigde se u tim tačkama ne pominje isključivo pitanje Zajednice, kada izveštaj bude objavljen to će biti jasno. U tački 14.2.2 tog sporazuma navodi se da treba da postoji opipljiv napredak u primeni Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa, koji uključuje i Zajednicu. Svima je jasno da ovo pitanje postoji od 2013. godine i da nema dodatnog zalaganja u tom pogledu. To govori da to nije preduslov", naveo je Ahmeti.

Ahmeti ističe da e odluka CBK o ukidanju dinara legitimana i da ne bi bila toliki problem da je Srbija bila konstruktivna po tom pitanju. Poručuje da se dinar ne može više koristiti na Kosovu.

"Verujem da će, ukoliko bude konstruktivnog pristupa Beograda, ovo pitanje biti odmah rešeno. Kada kažem rešeno, mislim da neka forma tranzicije bude omogućena, pošto se o uredbi CBK očigledno ne može pregovarati, ali mi govorimo o prelaznoj fazi. Važno je da se dinar na Kosovu ne može koristiti kao sredstvo plaćanja", dodaje Ahmeti.