Hoti: Kosovo spremno da ispuni sve zahteve za članstvo u SE, ZSO tek posle izbora

Afrim Hoti
Izvor: Kosovo Online

Pismo kosovskih lidera izvestiocu za Kosovvo u Savetu Evrope Dori Bakojani potvrđuje njihovu spremnost da ispune sve zahteve međunarodne zajednice za pristupanje u članstvo Saveta Evrope, kaže analitičar iz Prištine Afrim Hoti, ali s druge strane ne veruje da do formiranja Zajednice srpskih opština može doći pre nego što se održe izbori.

Hoti navodi da je odluka o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani bila „nešto kao preduslov za dobijanje članstva u Savetu Evrope“.

„Očigledno je da je poslednjom odlukom kosovske vlade da da zemljište srpskom manastiru Dečani Kosovo već na formalan način ispunilo zahtev za pristupanje Savetu Evropu. Drugim rečima, pismo koje su poslali kosovski lideri samo potvrđuje spremnost kosovskih vlasti da ispune sve zahteve i da se deklarišu kao zemlja koja želi da bude deo demokratskih procesa i poštovanja ljudskih prava“, kaže Hoti.

Na pitanje kada se može očekivati formiranje ZSO Hoti navodi da je to „najkompleksniji zahtev“ za koji nije optimista.

„Prilično sam pesimista po ovom pitanju. Ne mislim da će Asocijacija biti formirana uskoro. Možda je u svetlu članstva u Savet Evrope krucijalno da se započne ovaj proces. Ako vlasti u Prištini krenu u formiranje mislim da je to najznačajniji korak ka članstvu Saveta Evrope“, navodi analitičar iz Prištine i dodaje da bi to vladu Aljbina Kurtija koštalo izbora.

„Formiranje srpske zajednice bi se odrazilo na predstojeće izbore, zbog toga ne mislim da će se Asocijacijom baviti pre izbora na Kosovu“, zaključuje Hoti.