Albanci u Austriji podržali Lukasa Mandla na izborima za Evropski parlament

Lukas Mandl
Izvor: Facebook/Albanska zajednica u Austriji

Albanska zajednica u Austriji organizovala je u Badenu skup podrške kandidatu Narodne partije Austrije (OVP) na predstojećim izborima za Evropski parlament Lukasu Mandlu.

"Ja sam austrijski poslanik u Evropskom parlamentu, ali je poznato u Austriji da postoji tradicija podrške Kosova“, rekao je Mandl, koji je poznat po lobiranju za nezavisnost Kosova.

Podsetio je da je 1990-ih godina nekadašnji ministar spoljnih poslova Alojz Mok veoma rano podržao Kosovo, kao prvi u Evropi, i da je bio začetnik te tradicije.

Mandl je preneo i da je za njega bio nezaboravni trenutak što je nedavno imao priliku da se susretne sa porodicom Ibrahima Rugove, kojeg je opisao kao političara koji se borio za mir i koji je najzaslužniji za dobijanje nezavisne države.

"Rugova je poklonio državu Kosovo, Evropa je poklonila nezavisno Kosovo“, rekao je Mandl.

Podsetio je da je Izrael priznao Kosovo i da je to bio veliki signal nepriznavačima u EU da promisle svoj stav.

Smatra da te države ne moraju više da čekaju, već treba da priznaju Kosovo.

Mandl je podsetio da je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u EU, te da mu je bilo bitno da Unija prihvati tu molbu i da se posle toga radi na koracima za integraciju Prištine.

"Dug je put, ali je neophodno sprovoditi korak po korak. Kao i kod pristupa istočnoevropskih država, treba da postoje posmatrači sa Kosova, i drugih država regiona u Evropskom parlamentu. Za to želim da se zalažem“, poručio je Mandl.

Albanska zajednica, koja će i narednog vikenda organizovati novi skup podrške u Beču, pozvala je ne samo na glasanje za Narodnu partiju, već i na pružanje glasa prednosti Lukasu Mandlu.

"To je važno kako bismo i u narednom mandatu u Evropskom parlamentu imali razuman i moćan glas za zahteve Kosova, za integraciju i članstvo u EU“, naveli su organizatori skupa podrške.